Akár hetvenezren is tanulhatnak majd ingyen
2012. december 21., 09:33
A hallgatók követelései között olyan elemeket találunk, amelyeket a kormány is támogat – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Giró-Szász András.

A kormányszóvivő szerint a keretszámok vélt csökkentése kiváltotta tiltakozás okafogyottá vált, mivel kormányhatározat rögzítette, hogy jövőre legalább ötvenötezren kerülhetnek be a felsőoktatásba teljes állami ösztöndíjasként, de ez a szám lehet akár hetvenezer is. A minőségi kritériumot jelentő ponthatárt elérők képzési költségét az állam vállalja, ha meghatározott időn belül diplomát szereznek és Magyarországon kívánnak elhelyezkedni.

Giró-Szász András arról is beszélt, hogy a hallgatói szerződések ügyében nem enged a kormány, mivel „Európában mindenhol gond a művelt fők elszívása”, s Magyarország sem engedheti meg magának, hogy külföldre képezzen szakembereket. Hangsúlyozta, jelentős pluszforrásokhoz jut az ágazat, a Klebelsberg-ösztöndíjjal például a pedagógushallgatók akár hetvenötezer forintot kaphatnak majd havonta.

A teljes interjút a Magyar Hírlap, 2012. december 21-i számában olvashatják.

(Magyar Hírlap)