Hankiss Ágnes írásbeli kérdése a Bizottsághoz és Viviane Reding biztoshoz
2013. március 19., 13:27
A kérdésben Hankiss Ágnes felhívja Viviane Reding figyelmét a szlovák állampolgárságától megfosztott magyar polgárokat ért súlyos jogsérelmekre, egyben arról érdeklődik, hogy összeegyeztethetőnek tartja-e Reding asszony ezt az eljárást az alapvető emberi jogokkal és a tőle megszokott határozottságú fellépést tanúsít-e az ügyben.

Írásbeli kérdés a Bizottsághoz és Viviane Reding Biztos asszonyhoz

Tisztelt Bizottság!

Tisztelt Biztos Asszony!

2012 szeptemberében az Európai Parlamenthez intézett petíciót (1298/2012) a magyar Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, dr. Lomnici Zoltán, valamint Gubík László, szlovák állampolgár, aki a módosított szlovák állampolgársági törvény által vesztette el állampolgárságát.

Szlovákia Alkotmányának 5. paragrafusában rögzítettek szerint a szlovákiai magyar nemzetiségű állampolgárokat a magyar állampolgárság felvétele miatt nem érheti joghátrány, szlovák állampolgárságuktól akaratuk ellenére nem foszthatók meg.

A magyar állampolgárságot felvevők tehát jóhiszeműen, a szlovák alkotmány érvényességében bízva jártak el. A szlovák hatóságok azonban levélben értesítették az érintetteket szlovák állampolgárságuk elvesztéséről, jogorvoslati lehetőséget sem biztosítva.

Tisztelt Biztos Asszony! A súlyosan jogfosztó és az emberi méltóságot is súlyosan sértő eljárás elszenvedői között van egy száz esztendős magyar nemzetiségű, szlovák állampolgárságú asszony, aki Szlovákiát hazájának tekinti, ugyanakkor sok évtizedes álma válhatott valóra azzal, hogy a szlovák mellé felvehette szülőhazájának állampolgárságát is. Az idős hölgyet állampolgárságával együtt megfosztották állampolgári jogaitól, többek között például személyi igazolványától.

Mint ismeretes az Európai Unió a nemzeti alkotmányokkal összefüggő kérdéseket tagállami hatáskörben hagyja. Mindazonáltal – ahogy Ön ezt a magyar alkotmány kritikájának élharcosaként oly sokszor hangoztatja – ha alkotmányos kérdésekben alapvető emberi jogok sérülnek, az Unió illetékes szervei is állásfoglalásra kényszerülnek.

Tisztelettel kérdezem Önt: a szlovák eljárást összeegyeztethetőnek tartja-e az alapvető emberi jogokkal? Remélhetik-e a jogsértést szenvedett magyar nemzetiségű szlovák állampolgárok, hogy Ön, mint az emberi jogok elszánt védelmezője, ugyanolyan elkötelezetten próbál meg nyomást gyakorolni Szlovákiára alkotmányos és emberi jogi kötelezettségeinek a teljesítése érdekében, ahogyan más esetekben ezt Öntől megszokhattuk?

Dr. Hankiss Ágnes MEP

(EPP-HungarianPress)