Fontos a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztése
2013. április 18., 14:41
Szijjártó Péter, a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos megbeszélést folytatott Szung Tao kínai külügyminiszter-helyettessel csütörtökön Pekingben.

A kormánybiztos MTI-nek adott tájékoztatása szerint a felek egyetértettek abban, hogy a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok további fejlesztése mindkét ország számára fontos cél, ezért a kínai kormány támogatja az együttműködést a kínai és a magyar eximbankok és a két fejlesztési bank között a tervezett vasúti fejlesztések finanszírozására.

Ennek érdekében mindkét banknál egy-egy munkacsoport alakult. A kínai kormány pozitívan értékeli, hogy a két magyar bank mögött törvényi alapon álló állami garanciavállalás van, valamint támogatja a kínai és a magyar kis- és közepes vállalkozások szoros gazdasági együttműködését - mondta Szijjártó Péter.

A kormánybiztos tájékoztatta tárgyalópartnerét, hogy a két ország gazdasági kapcsolatainak szorosabbá tétele érdekében az idei esztendő második felében magyar kereskedőház nyílik Pekingben, valamint újranyitják a hongkongi főkonzulátust. Emellett idén Magyar Kulturális Intézet nyílik Pekingben, és százra növelik a kölcsönös ösztöndíj-megállapodás keretében Magyarországon tanuló kínai felsőoktatási hallgatók számát.

A kínai miniszterelnök továbbra is fenntartja meghívását Orbán Viktor számára a pekingi hivatalos látogatásra, jelenleg a végleges időpont egyeztetése zajlik - tette hozzá Szijjártó Péter.

(MTI-fidesz.hu)