Az Európai Parlament napirendjére vette a közép-európai árvizek kérdését
2013. június 13., 12:33
A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának nevében Pelczné Dr. Gáll Ildikó kezdeményezésére az EP a júliusi plenáris ülésének napirendjére vette a közép-európai árvizek kérdését. Az ügyben az EP házbizottsága mai ülésén döntött. A júliusi plenáris ülés várhatóan határozatot fogad el a kérdésben. A Fidesz határozati javaslata felszólítja az Európai Bizottságot a szükséges pénzügyi források mozgósítására az érintett tagállamok - így Magyarország - megsegítése és az árvízkárok enyhítése érdekében.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának nevében Pelczné Dr. Gáll Ildikó a héten határozati javaslatot készített elő annak érdekében, hogy az EP foglaljon határozott álláspontot a közép-európai árvizek kérdésében. A javaslatot a fideszes képviselő a néppárti frakció tegnapi ülésén terjesztette elő, ahol mind az árvízzel érintett tagállamok, mind a frakció teljes támogatásáról biztosította.

A javaslatot az Európai Parlament mai házbizottsági ülésén megtárgyalták, melyet a többi frakció is támogatásáról biztosított. Ennek következtében az EP július eleji plenáris ülése határozatot fog elfogadni a témában.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó határozat-tervezetében szolidaritását fejezi ki a katasztrófa sújtotta területek lakosai és az áldozatok családtagjai felé, és elismerését fejezi ki az árvízi védekezésben résztvevők erőfeszítése iránt. A határozat-tervezet egyben felszólítja az Európai Bizottságot a szükséges pénzügyi források mozgósítására az érintett tagállamok – így Magyarország - megsegítése és az árvízkárok enyhítése érdekében. A határozati javasat szintén felhívja az Európai Bizottságot, hogy gondolja újra az Európai Szolidaritási Alap szabályozását, hogy a rendelkezésre álló források gyorsabban és rugalmasabban kerülhessenek felhasználásra.

(EPP-HungarianPress)