Századvég: nőtt a kormánypárti előny
2013. június 22., 11:03
A kormánypártok növelni tudták előnyüket a  biztos szavazó pártválasztók körében – derült ki a Századvég legfrissebb felméréséből. A Fidesz–KDNP 49 százalékon áll, míg az MSZP és az Együtt 2014 támogatottsága kismértékben csökkent (24, illetőleg 8 százalékra). Ebben a dimenzióban a Jobbikra 13 százalék, az LMP-re 3, a Demokratikus Koalícióra 1 százalék, míg egyéb pártokra két százalék voksolna.

A Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség körében 25 százalékos, ami kismértékű erősödést jelent. Nem változott a legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP támogatottsága e körben, jelenleg 13 százalékon áll. A Jobbik ugyanitt továbbra is 8 százalékos, május óta egyedül az Együtt 2014 támogatottsága csökkent, jelenleg a választókorúak 4 százaléka szavazna a pártra. Az LMP-re a lakosok 2, a Demokratikus Koalícióra 1, más pártokra a megkérdezettek 2 százaléka szavazna.

A Századvég megvizsgálta összeadva is a lehetséges 2014-es, egyesült baloldali erőket alkotó pártok (MSZP, DK, Együtt 2014) támogatottságát, és az elmúlt hónapokban csökkenő tendenciát figyelt meg. E visszaesés szerintük alapvetően az Együtt 2014 ingadozó támogatottsági adatainak tudható be. Jelenleg a választó korúak 18 százaléka szavazna a baloldali pártok valamelyikére egy most vasárnap rendezett választáson. Ezzel szemben a kormánypártok szavazótábora továbbra is stabilnak mondható, így összességében növelni tudták előnyüket a baloldali ellenzékkel szemben.

További részletek a Magyar Nemzet szombati számában.

(mno.hu)