Saját lábon
2013. szeptember 17., 09:35

Bogár László: A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy az elmúlt három év legnagyobb eredménye, hogy az ország végre a saját lábára állt. A magyar nyelvben a „saját lábára áll” fordulat azt jelenti, hogy valaki vagy valami függését felszámolva önállóvá válik. Magyarország önálló létének kérdése történelmünk egyik legkényesebb eleme, így érdemes kicsit eltöprengeni az idézett bejelentésen. Minden emberi közösség természetes törekvése, hogy függés nélkül, önállóan teremtse újra önmagát. Magyarország önálló létének kérdése történelmünk egyik legkényesebb eleme, így érdemes kicsit eltöprengeni az idézett bejelentésen. Minden emberi közösség természetes törekvése, hogy függés nélkül, önállóan teremtse újra önmagát. (...) Kétségtelen tény tehát, hogy Orbán Viktor teljesen megalapozottan használta a forradalom és szabadságharc kifejezést a 2010-es választások kampányában, de utána is, mint a saját lábra állás döntő fontosságú eszközét.

(Magyar Hírlap, 2013. szeptember 17.)