Halálos fenyegetés a bálványok számára
2013. szeptember 24., 08:32

Szentmihályi Szabó Péter: Az Úr arra szólít fel, hogy legyünk okosak, mint a kígyók és szelídek, mint a galambok. Ezzel az okossággal nevezzük nevén a dolgokat.” Egy pillanatra képzeljük el, hogy ezt a beszédet Obama, Merkel vagy Orbán Viktor mondja el! Micsoda lavina indulna el! Politológusok, publicisták, történészek, (vallás)filozófusok ezrei értelmeznék e szavakat, melyek egyszerű, de félelmetes igazsága túlmutat jobb- és baloldalon, és egyenesen a globális liberalizmus alapjait rendíti meg. A dolgok néven nevezése halálos fenyegetést jelent a bálványok és bálványimádók számára, a demokrácia, a szabad kereskedelem és a piacgazdaság fenyegetését fogják hangsúlyozni, a populizmust és a fundamentalizmust, a „baloldali” látszatpártok és szakszervezetek pedig döbbenten bámulnak, hogy a Katolikus Egyház feje is munkát, kenyeret követel. A keresztényszociális tanítás ma időszerűbb, mint valaha. XIII. Leó pápa Rerum Novarum kezdetű enciklikája (1891) már akkor leszögezte, hogy „növelte a gondot a telhetetlen uzsora, amelyet az egyház ugyan sokszor elítélt, de fösvény és nyereségvágyó emberek – bár más formában – változatlanul űznek tovább.

(Magyar Hírlap, 2013. szeptember 24.)