Az EB reális értékelést adott a magyar gazdaságról
2013. november 5., 18:25
Az Európai Bizottság reális értékelést adott a fokozatosan javuló magyar gazdaságról, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Krónikának, reagálva a Bizottság őszi jelentésében megjelent adatokra.

„Örömmel látom visszaigazolva azt is, hogy az Európai Unió számításai szerint is mind az államadósság mértéke, mind az államháztartási hiány mértéke csökkenő lesz. Én azt hiszem, hogy ez az uniós értékelés egy jó visszajelzése mindannak, ami az elmúlt három esztendőben a magyar gazdaság átalakításában történt. Kezdenek beérni azok az az eredmények, amelyeket nem csak mi, hanem úgy tűnik, már a piac külső szereplői, vagy külső intézményei is viaszjeleznek”, mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Arra, hogy az Európai Bizottság az államháztartási hiányban a referencia értéknek számító 3 százalékos hiányt valószínűsíti jövőre, Varga Mihály a következőket mondta: „Miközben az Európai Unió 3 százalékos hiányt jelzett 2014-re, ezenközben a költségvetés rendelkezik azzal a megnyugtató, 220 milliárdos tartalékkal, amiből akár még a hiány mértéke is majd évközben – ha ezt nem kell előre nem látható dolgokra felhasználni -, csökkenthető lesz.” Varga Mihály elmondta még, hogy a 2014-es év a magyar gazdaság szereplői és a magyar háztartások számára is könnyebb év lesz, mint az idei volt.

(hirado.hu - fidesz.hu)