Szócska: A mostani emelt összegnek jövőre is megvannak a forrásai
2013. november 7., 08:31
A háziorvos hozzáférhet páciense közfinanszírozott ellátásban igénybe vett összes adatához, így célzottabban szervezheti a betegutat is - hívta fel a figyelmet egészségügyért felelős államtitkár az M1 esti műsorában.

Idén 8,7 milliárd, jövőre pedig újabb 10 milliárd forinttal növeli a kormány az egészségügyi alapellátásban dolgozók bérére fordítható összeget - jelentette be szerdán Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár. Az emelés az alapellátásban dolgozók teljes körét érinti, így a háziorvosokat, a védőnőket, a területi ellátási kötelezettségű fogorvosokat és az ügyeletben dolgozókat is.

Egy háziorvosi praxis átlagosan havi 45-46 ezer forinttal kap többet, a védőnők területi díjazása 4-5 ezer forinttal nő, attól függően, hogy mekkora területet látnak el. A védőnők ellátottak után járó pontértéke is emelkedik, így átlagosan plusz 13,5 ezer forint havi növekedésre számíthatnak. A fogászati ügyelet alapdíja 45-60 ezer forinttal emelkedik havi szinten, és többletforrást kapnak az iskola-egészségügyi ellátásban dolgozók is.

Az egészségügyért felelős államtitkár a részletekről szólva Az Estében hangsúlyozta: a többségében vállalkozóként dolgozó háziorvosok részben bért emelhetnek, részben a praxisukat fejleszthetik majd ebből a pénzből. Ebben az esetben egyébként nem is bér-, hanem egy érezhető, 2 évre 20 százalékos finanszírozásemelésről beszélünk – tette hozzá Szócska Miklós.

Az igaz, hogy ezeknek a forrásoknak vannak közherhei is, a bérekből ugyanis ki kell fizetni a tb-járulékot, az szja-t, de egyéb pénz nem vándorol vissza az állami zsebbe – reagált az államtitkár az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége vezetőjének arra a megjegyzésére, hogy a béremelések 40 százaléka állami, illetve az önkormányzati kasszába folyik majd vissza.

Az egészségügyért felelős államtitkár Az Estében hangsúlyozta azt is: a kifizetések novemberben és decemberben már az emelt pontérték-összegen jönnek, novemberben ráadásul a kollégák egy összegben, visszamenőleg az év elmúlt tíz hónapjára is megkapták ezt az pénzt. Emlékeztetett arra is: a mostani emelt összegnek jövőre is megvannak a forrásai, 2014-ben ráadásul még van egy 10 milliárdos tétel az alapellátás finanszírozásának emelésére is.

Szócska felhívta a figyelmet arra is, hogy a rendszerben van még évi hárommilliárd forintnyi indikátorpénz is, amely a minőséget hivatott ösztönözni, azt, hogy egy orvos hogyan dolgozik, juttat el a gyógyulásig az alapellátás, járóbeteg-ellátás szintjén. A rendszer korszerűsítésének ugyanis az az egyik legfontosabb eleme, hogy a felesleges, szükségtelen kórházi befektetéseket egynapos, járóbeteg-ellátások váltsák ki. Mostanra utóbbiak aránya meg is nőtt, egyre több baj gyógyítható ki lábon, és egyre rövidül az átlagos ápolási idő is – emelte ki a szakember.

A korszerűsítés nyomán egyébként már a háziorvos sem egyszerű „közlekedési rendőr”, kapuőr lesz, hanem a betege útjának felügyelője, hozzáférhet ugyanis paciense közfinanszírozott ellátásban igénybe vett összes adatához, így célzottabban tudja majd a betegutat is szervezni – hangsúlyozta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár az M1 esti műsorában.

(hirado.hu)