Kósa Lajos országgyűlési képviselőként folytatja pályáját
2013. november 15., 20:12
Kósa Lajos országgyűlési képviselőként folytatja pályáját, a fideszes politikus négy polgármesteri ciklus után jövőre nem indul a debreceni polgármesteri posztért.

"Debrecent szolgálni, ez az én feladatom, bármilyen poszton is" - fogalmazott a fideszes politikus pénteken Debrecenben, ahol mintegy négyszáz meghívott előtt értékelte az elmúlt tizenöt évet.

A vezető kormánypárt ügyvezető alelnöke azt mondta, jövőre új korszak kezdődik az állam és az önkormányzatok kapcsolatrendszerében, és hosszú töprengés után döntött úgy, hogy a parlamentben szolgálja tovább Debrecent.

Utalt arra, már korábban is felvetette: nem jó az, ha túl hosszú ideig áll egy ember egy város élén, és nyilvánvalóan ez a tény is hozzájárult a mostani döntéséhez.

"Visszahódítottuk a várost önmagunknak"

"Ha a debreceniek megtisztelnek, és megbíznak, hogy a várost képviseljem a parlamentben, akkor ezt szeretném csinálni" - mondta a politikus, kifejezve meggyőződését, hogy a város következő polgármesterével, bárki legyen is az, együtt tud majd dolgozni Debrecenért.

"Visszahódítottuk a várost önmagunknak", ez az elmúlt tizenöt év legfontosabb eredménye - fogalmazott Kósa Lajos, aki 1998-ban, 34 évesen lett Debrecen polgármestere.

Ennek legfontosabb szimbóluma az átalakított főtér a Nagytemplom előtt, amely önmagán túlmutató beruházás volt. A város szívében a lélek lakik egy templom formájában, mögötte a Református Kollégiummal - mondta a polgármester.

Debrecen lakói példa nélküli fejlődés részesei voltak az elmúlt években

Kósa Lajos hosszan sorolta az elmúlt másfél évtizedben megvalósult, illetve jelenleg is zajló beruházásokat - Főnix csarnok, Kölcsey Központ, uszoda, jégcsarnok, repülőtér, ipari park, a  2-es villamos és a nagyerdei stadion folyamatban lévő építése -, továbbá méltatta a Debreceni Egyetemmel való példaszerű együttműködést.

Külön is kiemelte a városlakók munkáját, akik "az erőt, bátorságot, összefogást sugárzó városvezetéssel" karöltve Magyarországon példa nélkül álló fejlődés részesei voltak az elmúlt években.

"Felemeltük a fejünket"

"Debrecen és a debreceniek úgy találtak magukra, hogy felemeltük a fejünket" - jelentette ki Kósa Lajos, aki mindezért köszönetet mondott a város polgárainak.

A polgármester szavai előtt Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök, Kovács Eszter családorvos és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója méltatta Debrecen elmúlt tizenöt éves fejlődését.

(MTI - fidesz.hu)