fidesz.hu főoldal
Hírek
Interjú
Publicisztika
Európai Unió
Mondatok
Kocsis: A bankok összejátszottak
2013. november 22., 11:38
A GVH által kiszabott bírság kezdésnek jó, de nem elegendő, a Kúria jogegységi döntésére várunk - jelentette ki Kocsis Máté csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Kocsis Máté arról tájékoztatott, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 11 bankra rótt ki 9,5 milliárdos büntetést, amiatt, hogy összehangolt magatartásukkal akadályozták az ügyfeleiket abban, hogy éljenek a végtörlesztés lehetőségével. Ezzel beigazolódott az a gyanú, hogy a pénzintézetek összejátszottak, és több tízezer embertől vették el ezt a lehetőséget – fűzte hozzá. 

Úgy fogalmazott, a GVH által kiszabott bírság kezdésnek jó, de nem elegendő, a Kúria jogegységi döntésére várnak, „hogy valamennyi devizahiteles számára igazságot lehessen szolgáltatni”. Rámutatott, fontos, hogy a bíróságok egységesen kimondják, a bankok becsapták és tisztességtelen szerződéses feltételekkel megtévesztették az ügyfeleiket. Emlékeztetett rá, hogy több egymásnak ellentmondó bírósági döntés született az elmúlt időszakban. A Fidesz kommunikációs igazgatója felhívta a figyelmet arra is, hogy az uniós jog is lehetőséget teremt arra, hogy a tisztességtelen szerződéses feltételeket kizárja a bíróság.

Hangsúlyozta, hogy a GVH által kiszabott 9, 5 milliárd forintnak a sokszorosa a bankok profitja. Ekkora bírság mellett is megéri nekik az ügyfelek megtévesztése – húzta alá.

(fidesz.hu)