fidesz.hu főoldal
Hírek
Interjú
Publicisztika
Európai Unió
Mondatok
"Az Európai Unió legfőbb célkitűzése a béke"
2013. november 22., 12:48
A Európai Unió legfőbb célkitűzése a béke. Az a béke, amely az első és a második világháború után a legmeghatározóbb dolog volt ezen a földrészen. Annak idején, a francia-német megbékélés kapcsán vetődött fel az ötlet, hogy olyasféle kohézió kell Európában, amely a békét hosszútávon tudja biztosítani - jelentette ki Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő, a Szabad Európa Vitanapok konferenciasorozat „Oktatás, kultúra, ifjúság, sport az Európai Parlamentben” című állomásának megnyitóján. Ugyanitt Szekeres Pál sportért felelős helyettes államtitkár a mindennapos testnevelés hasznosságára hívta fel a figyelmet.

Bagó Zoltán megnyitó beszédében rövid ismertetőt tartott az Európai Unióról (EU) és az Európai Parlamentről (EP). A politikus az EU-t olyan politikai, társadalmi és gazdasági közösségnek nevezte, amely több mint 500 millió európai állampolgárnak próbálja megőrizni és fejleszteni a versenyképességét. Szavai szerint az unió „messze van még a föderalizmustól, de olyan célkitűzései vannak, amelyek történelmi és szociológiai alapon ezen a kontinensen nagyon fontosak”.

A Európai Unió legfőbb célkitűzése a béke. Az a béke, amely az első és a második világháború után a legmeghatározóbb dolog volt ezen a földrészen. Annak idején, a francia-német megbékélés kapcsán vetődött fel az ötlet, hogy olyasféle kohézió kell Európában, amely a békét hosszútávon tudja biztosítani – hívta fel a figyelmet Bagó Zoltán. 

A néppárti képviselő kifejtette, a békéből a stabilitás következik, hiszen – mint fogalmazott – „csak stabilitás esetén tudnak az állampolgárok felelősen élni és gazdálkodni”. Stabilitás esetén a társadalom minden rétege „érezni tudja azokat a pozitívumokat, amelyeket élete során, szociológiai alapon el tud érni” – tette hozzá Bagó Zoltán.

Úgy folytatta, a stabilitás mellé az unió a fenntarthatóságot is célkitűzései közé emelte, mivel „a békének és a stabilitásnak fenntarthatónak és folyamatosnak kell lennie ahhoz, hogy az életünk kiegyensúlyozott és boldog legyen”. Ez azonban nem lehetséges szabadság és biztonság nélkül, hiszen ha nincsen szabadság, akkor a társadalom torz irányba halad és ha nincsen biztonság, akkor nincsenek meg azok a keretek, amelyeken belül békésen és stabilan tudják élni az életüket az állampolgárok – mutatott rá Bagó Zoltán, aki szerint mindez nem valósulhat meg szolidaritás nélkül.  

Az EP-képviselő arról beszélt, a gazdasági válság újfajta kihívás elé állította az európai társadalmakat. Most már nem fegyveres, hanem gazdasági konfliktusok szaggatják a társadalom szövegét, ezért az unió legfőbb célkitűzései közé már a szolidaritás is hozzátartozik – mondta Bagó Zoltán.

A politikus úgy vélte, ezek a célkitűzések megvalósultak. Ezt bizonyítja, hogy 2012-ben Oslóban az EP elnöke átvehette az uniónak adott Nobel-békedíjat, amely „jelzi azt, hogy az elmúlt 50-60 évben az integráció sikeres és elérte azokat a célkitűzéseket, amelyeket annak idején az alapító atyák szerettek volna”.

Hasznos a mindennapos testnevelés

Szekeres Pál sportért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, a jelenlegi kormányzati ciklusban számos újdonság történt a sport területén. Amikor az Európai Unió beszél a sportról, akkor az egészségmegőrzést és –fejlesztést kiemelkedően fontos iránynak jelöli meg. Azzal, hogy bevezettük a mindennapos testnevelést, jó példát mutattunk. Úgy látom, aki ezzel nem ért egyet, az vagy krónikus információhiányban szenved, vagy „nagyon pártszemüvegen át nézi ezt a történetet” – fogalmazott a kormánypárti politikus.


Szekeres Pál kitért rá, amikor beindult ez a program, a negatív vélemény elhallgattak, mert a gyerekek szeretik a mindennapos testnevelést. A rendszeres testmozgás kihat más egyéb életfunkciókra. Ezek a gyerekek jobban tanulnak és jobban teljesítenek, mint azok a társaik, akiknek még nem indult be ez a program – hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár.

(fidesz.hu)
Kapcsolódó anyagok:
Cikk: Novemberben kerül plenáris napirendre az "Erasmus +" és a "Kreatív Európa"
Cikk: Átlag feletti a növekedés a kulturális és kreatív ágazatokban