"Eljött a pillanat, amikor az erő nyelvén kell beszélnie az államnak"
2011. április 28., 09:50
A kormány kezdeményezi a Btk. módosítását, amelynek értelmében, ha valaki egy gyöngyöspataihoz hasonló cselekményt visszaesőként követ el, akkor azt akár börtönnel is sújthatják - derül ki annak az interjúnak az előzeteséből, amely vasárnap este kerül adásba a TV2-n.

A miniszterelnök szerint ha az állam túl gyorsan és hirtelen lép föl, az első reflex az, hogy megsérti a gyülekezési jogot és a gyülekezési szabadságot. Olyan jogát néhány embernek, amit egyébként a magyar törvények és a jogrend garantál. Ezért jó néhány döntést sokkal lassabban kell meghozni. Ez olyan, mint a futball, tempírozva kell passzolni - hangsúlyozta a kormányfő a TV2 Frizbi című műsorának adott exkluzív interjújában.

Az ütemérzék a legfontosabb a magyar politikában - húzta alá Orbán. Akkor kell meghozni egy szigorú döntést, amikor az egész ország úgy gondolja, hogy szükséges. Ha egy ütemmel hamarabb hozza meg az állami vezetés, az egész ország azt fogja mondani, hogy nem kellene beavatkozni. A megfelelő pillanatot kell eltalálni. Ez teszi művészetté a magyar politikai élet irányítását - tette hozzá a kormányfő.

A Gyöngyöspatán történtekkel kapcsolatban elmondta: most vagyunk abban a helyzetben, hogy tíz emberből kilenc azt gondolja, a helyzet rossz. Itt már nem arról van szó, kinek van joga gyülekezni, vagy magánterületen kiképzést tartani, esetleg a rendőrség együttműködése nélkül polgárőrséget színlelni, vagy akár polgárőrként fellépni. Az egész ország azt látja, ez az erőszak felé megy. Az erőszakkal szemben pedig meg kell védeni az embereket. Ez az állam és a miniszterelnök dolga - emelte ki Orbán Viktor.

Hozzátette: kezdeményezik a Btk. módosítását, ennek értelmében, ha valaki egy gyöngyöspataihoz hasonló cselekményt visszaesőként követ el, akkor azt akár börtönnel is sújthatják. Eljött a pillanat, amikor az erő nyelvén kell beszélnie az államnak. Ezzel a törvénnyel meg fog oldódni a probléma. Ebben az ügyben egyértelmű, hogy rendet, védelmet, biztonságot és jogbiztonságot akarnak az emberek. Azt várják a kormánytól, hogy lépjen fel - fűzte hozzá a miniszterelnök.

Ha azt mondjuk, hogy egy törvénysértésnek vége van, mindenki, aki ilyen magatartást tanúsított, abba fogja hagyni a tevékenységét, és haza fog menni. Ha nem, egy órán belül megjelennek a magyar állam képviselői, és érvényt fognak szerezni a törvénynek. Eddig tartott a türelem és a belátás, de ennek most vége van. Ezzel Gyöngyöspatát és az ehhez hasonló helyzeteket hosszabb távra is kezelni lehet - zárta szavait Orbán Viktor.

Az interjú előzetesét itt tekintheti meg.

(fidesz.hu)