fidesz.hu főoldal
Hírek
Interjú
Publicisztika
Európai Unió
Mondatok
Századvég: a kormánypártok tovább növelték előnyüket
2013. október 4., 08:49
A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a Fidesz-KDNP tovább növelte támogatóinak arányát mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében, és csökkent a pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya.

 A szeptember végén telefonos kérdőíves módszerrel, ezer ember megkérdezésével végzett kutatás arra is rámutatott, hogy a korábbi hónapokhoz viszonyítva nőtt a választási részvételi hajlandóság is: a választókorúak 51 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne az azon a héten vasárnap tartandó parlamenti voksoláson.
    
A Századvég mérései szerint a korábbi hónapokkal összevetve a kormánypártok tovább növelték előnyüket, jelenleg a teljes népesség 28 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re.
    
A legnagyobb ellenzéki párt támogatottságában továbbra sincs változás, az MSZP jelenleg 13 százalékon áll. Kismértékben növelni tudta támogatóinak arányát a Jobbik, 8 százalékos a párt támogatottsága. Az Együtt 2014-PM-re, csakúgy, mint a legutóbbi méréskor, a teljes népesség 4 százaléka voksolna. Nem változott az LMP támogatottsága, a lakosok 2 százaléka szavazna a pártra, míg a Demokratikus Koalíció 1 százalékponttal növelte szavazóinak arányát, és jelenleg szintén 2 százalékon áll.
    
A Fidesz-KDNP 50-ről 51 százalékra növelte támogatóinak arányát augusztus óta a biztos pártválasztók körében, emellett erősödött a Jobbik is, jelenleg 14 százalékon áll. Az MSZP támogatottsága változatlanul 23 százalékos, és 2 százalékpontos csökkenés látható az Együtt 2014-PM táborában (6 százalék). A Demokratikus Koalícióra a biztos szavazó pártválasztók 3, az LMP-re 2 százaléka adná a voksát, egyéb pártok támogatottsága 1 százalékos.
    
A pártszimpátiájukban bizonytalanok teljes népességbeli aránya tovább csökkent a Századvég kutatása szerint, jelenleg a választókorúak 42 százaléka tartozik ebbe a csoportba.

(MTI-fidesz.hu)
Kapcsolódó anyagok:
Cikk: Századvég: nőtt a kormánypárti előny
Cikk: Századvég: kitartó Fidesz fölény