fidesz.hu főoldal
Hírek
Interjú
Publicisztika
Európai Unió
Mondatok
Századvég: Tovább erősödött a Fidesz
2013. november 22., 11:47
A Századvég novemberben készített közvélemény-kutatása szerint a Fidesz tovább erősödött az előző hónapokhoz képest, a legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP pozíciója stabil, a Jobbikra a választókorúak 7 százaléka szavazna, míg az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció támogatottsága a parlamenti bejutási küszöb alá esett.

A november 17. és 19. között ezer ember telefonos megkérdezésével készült felmérés során a választókorúak 53 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne az azon a héten vasárnap tartandó parlamenti voksoláson, azaz a választási aktivitás nem változott októberhez képest a Századvég szerint. Tovább csökkent azonban a pártszimpátiájukban bizonytalanok teljes népességbeli aránya, jelenleg a választókorúak 37 százaléka tartozik ebbe a csoportba.
   
A novemberi adatok alapján a Fidesz tovább növelte támogatóinak számát október óta, jelenleg a teljes népesség 30 százaléka szavazna a kormányzó pártra. Az MSZP továbbra is stabilan őrzi pozícióját, novemberben a válaszadók 15 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a szocialista pártra voksolna. A Jobbikra az októberi adatokkal megegyezően a választókorúak 7 százaléka szavazna, az Együtt-PM-re a teljes népesség 4, a DK-ra pedig 3 százaléka. Az LMP-t a lakosság 2 százaléka támogatja, más pártokra is a megkérdezettek 2 százaléka adná szavazatát.
   
A Fidesz a biztos szavazó pártválasztók körében is növelte előnyét, jelenleg 52 százalékuk a Fidesz-t választaná. Az MSZP-re a biztos szavazók 24, a Jobbikra 12 százaléka szavazna. Mind az Együtt-PM, mind a DK támogatottsága csökkent a biztos szavazó pártválasztók körében. A két pártra egyaránt 4-4 százalék voksolna ebben a közegben, így jelenleg mindkét párt a parlamenti bejutási küszöb alatt áll. Az LMP támogatottsága 3, míg más pártoké összesen 1 százalékos a biztos szavazó pártválasztók körében - mérte a Századvég.

(MTI-fidesz.hu)
Kapcsolódó anyagok:
Cikk: Századvég: a kormánypártok tovább növelték előnyüket
Cikk: Századvég: kitartó Fidesz fölény
Cikk: TÁRKI: kétéves csúcson a Fidesz-KDNP