ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Jójárt Ferenc beszédének szó szerinti leirata

Létrehozva: 2009. március 19., 16:16
nyomtat küld

Köszönöm szépen a meghívást és a lehetőséget.

Hölgyeim és Uraim!

Jójárt Ferenc vagyok, orvos a végzettségem és vállalkozó vagyok. A következő pár percben, amíg lehetőségem van beszélni ezen a fórumon, el szeretném mondani, hogy hogyan működik egy vidéki vállalkozás szempontjából az európai uniós pályázat.

Mielőtt bele kezdenék, hogy értsék, hogy miről beszélek, nagyon röviden bemutatnám a vállalkozásunkat.

Kik vagyunk? A cég a Goodwill Pharma Kft. egy 1997. óta működő családi vállalkozás, szegedi székhelyünk van és gyógyszerforgalmazó és szolgáltató cég csoportot képviselek.

A cégünk megpróbál kedvező árú hatékony gyógyszereket forgalmazni Magyarországon és külföldön. Pár évvel ezelőtt sikerült képviseletet nyitnunk Magyarországon kívül. El kezdtük az exporttevékenységünket Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban. Hogy mekkora is ez a cég, illetve hogyan épül fel? 2008-ban a magyarországi és a szerbiai árbevételünk 2,8 milliárd forint volt. Itt a magyarországi cégünk a kisvállalkozásnak a felső határán van, még nem érjük el a közép-vállalkozás méretét jogi értelemben.

A partnereink hazai és külföldi multinacionális vállalatok, Szerbiában mi képviseljük a Richter Gedeont, olyan cégekkel dolgozunk, mint a teljesesen magyar tulajdonban lévő Extractum Pharma, a Meditop, de a multinacionális cégekkel a Tevával, ScheringPlough-val, GSK-val is dolgozunk. Az utóbbi két évben elkezdtük a saját gyógyszerek, generikus gyógyszereknek a forgalmazását és ez az út, amit szeretnénk végig járni.

A stratégiai céljaink megteremteni Szegeden a térségben egy erős gyógyszeripari céget, az eddigi partnereinkkel a kapcsolatokat bővíteni, és kialakítani saját termékek forgalmazását. A saját termékeken belül, mint orvos egyfajta misszióként felvállaltuk azokat a tevékenységeket, hogy a Szegedi Biológiai Kutató Intézet, illetve a Szegedi Tudomány Egyetemmel közösen, hiszen a tudománynak egy olyan fellegvára van a városunkban, amit butaság lenne nem kihasználni. Több start up biotechnológiai, illetve élettudományokra alapuló vállalkozást indítottunk el. Ezek egy része a 2000-es évek elején pályázati pénzekből indultak el és jelenleg is van olyan, immár önállóan működő vállalkozásunk, amelybe sikerült kockázati tőkét bevonni, illetve értékesítéseink vannak Japántól Távol-Keleten át Németországba, illetve Magyarországon is működik ez a termékszolgáltatás, ez a Rinolein Kft.

A biotechnológiai vonalakon belül ki szeretnék emelni egy témát, hogy Önök is értsék, hogy mivel foglalkozunk. Vannak olyan fantasztikusan érdekes munkacsoportok, illetve felfedezési, kutatási eredmények, amelyeknek a kihasználását meg szeretnék valósítani, s ezért pályázunk. Egy ilyen csoportot említenék, akikkel most dolgozunk ez a Hadlaczky Gyula professzor úrnak a munkacsoportja, a mesterséges kromoszómának a humán felhasználását céloztuk meg. Ez egy rendkívül hosszú távú és költség igényes program.

De most nem erről szeretnék részleteiben beszélni csak ezeket a képeket, illetve gondolatokat azért vetítettem fel, hogy lássák Önök is a célokat, hogy igazán mit szeretnénk elérni.

A folyamat. Tehát a cég abszolút a semmiből indult tizenegypár évvel ezelőtt és a milliárdos szintet körülbelül 2006 során léptük át. 2006 vízválasztó volt a cég életében, megvásároltuk az első önálló telephelyünket, ahol a székhelyünket szeretnénk felépíteni. 2007-ben elkezdtünk licenszeket vásárolni, 2008-ban pedig intenzív K+F pályázati munkákat kezdtünk, illetve 2009. a K+F projektek megvalósításának az éve lett.

Itt egy megjegyzést szeretnék tenni. Azért érezzük mi is a válságot, tehát a történet nagyon szép, de folyamatosan új kihívásokkal állunk szemben, amely nemcsak a válságok, hanem a folyamatos adóterhek növeléseként élünk meg. Az elvonások kapcsán viccesen a kollegáimnak azt mondtam, hogy amit elvesznek tőlünk, azt az unióból, vagy az uniós pályázatokon keresztül háromszorosan vesszük vissza, egyfajta Ludas Matyi effektusként próbáljuk ezt a szó nemes értelmében kihasználni.

Ahhoz, hogy pályázni tudjunk, ahhoz először is nagyon-nagyon világos célok kellenek. Mindenre van pályázati lehetőség. A pályázatok dzsungelében egy vállalkozónak nagyon nehéz eligazodni. Mi kell hozzá? Kell hozzá egy saját csapat. Saját csapat, cégünknél három munkatársból áll, aki csak és kizárólag pályázatok nézésével, értékelésével, feldolgozásával foglalkozik. Kell hozzá külső pályázatíró szakértő csapat, akik kifejtik azt a tevékenységet, hogy a pályázat a megfelelő formai feltételeknek eleget tegyen, ami nem egyszerű és adott esetben azokat a lobby tevékenységeket is elvégzik, amelyek feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy egy pályázat nyerésre legyen ítélve.

Ezen kívül kell még hozzá projektmenedzselés is, hogyha elindítottuk. Ez egy kis vállalkozás életében, ha ezeket a folyamatokat korrekt módon akarjuk végrehajtani, ez havi 2 millió forintot emészt fel, ami megint nem kis pénz.

2007 óta a cégünk négy pályázatot nyert, körülbelül 6-7-et adtunk be. Az egyik, egy Doub pályázat, barna mezős ipari beruházás rekonstrukciójára nyertünk 135 millió forintot. Hefog pályázat nagyon-nagyon jó cél, nyelvoktatásra 20 millió forintot, vállalatirányításra, belső kommunikációra, illetve 53 millió forintot egy biotechnológiai projektre nyertünk el egy ...pályázat keretében.

A Doug-pályázat az 2007. év végén került kiírásra, 2008. közepén tudtuk meg, hogy nyertünk és most lenne a történetnek a csattanója, hogy már megvalósult a projekt, de még mindig egy fillért nem kaptunk belőle. Majd elmondom, hogy hogyan zajlik ez, mi ebben a jó és mi ebben a rossz.

Tehát eddig mindösszesen ebből a közel 200 millió forintból 20 millió forint érkezett be a cégünkhöz, ez körülbelül egy hónappal ezelőtt jött meg az első előleg.

Tapasztalataink: a pályázati rendszernek nagyon sok erőssége van. Örömmel tapasztaltuk azt, hogy létrehozták a kasztel struktúrát, gratulálok annak, aki ezt kitalálta. Nem tudom, hogy ki volt, de először egy kicsit szkeptikusan álltunk ehhez a kérdéshez. Lévén, össze kellett hozni 20-25 társaságot a mikro vállalkozástól a nagyvállalatig, ennek az összehozása borzasztóan nehéz volt, de aztán rájöttünk, hogy a kasztel igazából óriási segítség. Hiszen olyan hasonlóan gondolkodó emberekkel sikerült megismerkednünk a közvetlen környezetünkben, akiknek hasonlóak a céljaik és az összefogásunk anélkül, hogy közös vállalatot építenénk, versenyképessé tud bennünket tenni a nagyvállalatok a multikkal szemben. Ezért létrehoztuk a Goodwill Biotechnológiai Kasztelt. Az erősségek ezzel kapcsolatban, hogy igazán körültekintő társadalmi egyeztetés zajlott le ezzel kapcsolatban. Sokszor megkérdeztek bennünket, hogy milyen céljaink vannak és az eredeti távoli kiírások a végén egészen használható formában álltak össze. Éppen a mai napon adják fel a kollégáink az első kasztelrel kapcsolatos pályázatunkat. Ami még erősség, amit már említettem, szinte mindenre van pályázati lehetőség, csak élni kell vele.

A szotanalízisnek a gyengeségek a következő lépése, az első problémánk az, hogy nagyon rövid ideig vannak nyitva az adott pályázatok. És gyakran sokszor jelenik meg. Ez a Doug pályázatnál egy karácsonyi időszakra esett, amikor be kellett hívni karácsony és szilveszter között egy tervező irodát és a tervező iroda horror áron, többszörös áron alkotta, rajzolta át a pályázathoz szükséges alaprajzokat, tervrajzokat, hogy be tudjuk adni időben. Ehhez képest, már többen ez előadók mondták, hogy a másik oldalról pedig nincs olyan nagy szigor az elbírálás tekintetében. Tehát hosszú az elbírálási idő és még hosszabb a szerződéskötési idő.

Bonyolult és sokszorosan túlbiztosított a garancia rendszer, mint vállalkozó hiába profitábilis a vállalkozásunk minden évben, az elmúlt 10 évben és megfelelő növekedési dinamikát tudunk felmutatni az utóbbi időben a bankrendszer, partner bankjaink, amikor garanciát kértek tőlünk olyan mértékben megszigorították a feltételeket, hogy nem tudjuk biztosítani feltétlenül és könnyedén azokat a bank garancia feltételeket, amikor megemelkedtek az irányadó kamatok. Nincsen mód egyéni szerződési feltételeknek az érvényesítésére. Tehát, ha egyszer megszületett a pályázat, beírtuk, hogy mit szeretnénk megvalósítani és közben a piac, vagy a lehetőségek megváltoznak, gyakorlatilag szinte lehetetlen megváltoztatni benne bármit is. Nagy problémánk az, ez egy évvel ezelőtt még nem jelentett gondot, vagy nem jelenthetett volna gondot, hogy forintban jönnek a pályázati pénzek és sokszor a kötelezettségek exportra épülnek és ezeket az exportbevételeket majd dollárban kell, illetve euróban kell realizálnunk és az a pénz, az már nem ugyanazt éri, mint amikor pályáztunk és a pályázati feltételrendszer, a vállalások pedig ugyanazok. Tehát hiába egy komoly devalváció a pályázat megvalósulásának a célja, bizonytalanná válik ebből kifolyólag. Nagyon sokára jön a pénz, bár ebben én is érzek elmozdulásokat a 40 százalékos pályázati előleg lehívását azt üdvözítőnek tartom.

Gyengeségekből még. Itt egy olyan problémát szeretnék elmondani, hogy úgy érzem, bár nem vagyok teljesen tisztában a magyar pályázati rendszernek a teljes vertikumával, de úgy érezzük, hogy nagyon sokféle pályázat kiíró szervezet van és ez a pályázat kiíró szervezetek nem feltétlenül koherensek, nem épülnek egymásra. Ha van egy célunk, amit meg szeretnénk valósítani, akkor beadunk egy időben három-négy pályázatot, fogalmunk sincs, hogy ezekből melyik fog nyerni. Ilyenkor azt szoktam mondani a kollégáknak, hogy ha nyerünk egy pályázatot, na gyerekek most kezdődik a baj. Tehát, hogy nyertünk azzal, mert lehet, hogy egy olyan pályázatot, ami annak a folyamatnak az alapjait teremtené meg, az nem biztos, hogy nyer, és egy lépcső kimarad a rendszerben.

Ilyenkor felmerül, hogy hiába pályáztunk, nem biztos, hogy szerződést szabad kötni. A gyengeségek közé sorolom azt, hogy a bizonytalanság nagyon sokáig leköti az önerőt. Mit jelent ez? Ugye egy pályázati rendszernél elég komoly terheket kell vállalnunk. Különösen, hogy ha K+F jellegű tevékenység is van benne. Kutatásfejlesztési munkatársakat, munkaerőket kell produkálnunk, amelyeknek a bérterheit, illetve az önerő terheit máshol nem lehet elszámolni. Tehát, ha én kitűzök egy pályázatot és azt mondom, hogy nyerni szeretnénk ebben, akkor nem tudok közben pályázni egy másikra. Mert felelőtlenség olyan munkát végezni, hogy három-négy pályázat fut egy időben és majd egyiket majd esetleg megnyerjük, akkor megvalósítjuk. Tehát itt azt gondolom, hogy a koherencián, pályázati koherencián javítani kellene és még szorosabb társadalmi egyeztetést kellene megvalósítani.

Ehhez egyfajta javaslatként úgy gondolom, hogy kellenének olyan pályázati biztosok, akik ismerik a cégnek a teljes vertikumát, nem mindig mindenféle más bizottságból jönnek ezek az emberek és a célok megvalósítása érdekében segítenek.

A lehetőségek: ezt már részben említettem, hogy a kasztelekből tényleg klassz dolgok tudnak kijönni. Érezzük azt, hogy felgyorsult talán a döntésmechanizmus, talán egyszerűbb a szerződéskötés és az utóbbi pályázatoknál a gyorsabb előleg felpörgetheti a cégeket.

Lehetőségként éljük meg a válságot is, bár ez ugyan elég keserves néha. De átgondolásra készteti a cégeket és a befektetőket és olyan fejlesztésekbe szabad csak belekezdeni, ami tényleg piacképes.

Én úgy érzem, hogy az elmúlt időszak pályázati rendszereiben, pályázataiban voltak olyan l'art pour l'art pályázatok, amelyet mindenkinek kiírtak, boldog-boldogtalan pályázhatott ezekre a rendszerekre. Az ismerettségi körömben is nagyon sok ilyet látok, hogy igazán semmi értelme nem volt a pályázatnak, a cége nem lett tőle jobb, kapott egy kis pénzt, megvalósította az eredményt, letudta, lezárta a rendszert, de igazából gazdasági haszna ezeknek nem volt. Sok ilyen pályázatot érzek, hogy van kint és az igazán gazdaságot élénkítő pályázatokból viszonylag keveset.

Veszélyek: az egyik legnagyobb veszély, hogy a pénz sokkal kevesebbet ér, mire beérkezik, egyrészt van egy inflációs nyomás az is egy 5-6 százalékot jelenthet egy adott évben, illetve most az euró devalvációja, illetve a forint devalvációja az euróval szemben jelentős hátrányba szorítja a projekt megvalósításának lehetőségét.

A merev szerződésrendszer a lassú átfutás szintén óriási problémákat jelenthet, itt én a gyógyszeripart tudom csak kihangsúlyozni, rendkívül gyorsan változó környezetről van szó és mire egy célt megvalósítunk, addigra már lehet, hogy nem érdekes, közben a pályázatnak a céljait nem tudjuk változtatni.

Nemrégiben kaptam egy felkérést egy NATO rendezvényen való felszólalásra, és ott gondolkodtam el azon a cégalapítás-kori történeten. A Goodwill Pharmának a logójában, amit a képen a bal felső sorokban látnak, egy iránytűt látnak, ez teljesen véletlen egybeesés a NATO-nak az iránytűjével és ezt tartanám üzenetnek, hogy ne felejtsük el a céljainkat, ne felejtsük el a stratégiai irányainkat és ebben a nehéz helyzetben is próbáljuk megvalósítani a céljainkat, azokat ne adjuk fel.

Köszönöm szépen a figyelmet.

(fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések