ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 
 

A vidék Európája

Véget ért a Fidesz európai választási programalkotó vitasorozatának mai rendezvénye, A vidék Európája című konferencia.
Létrehozva: 2009. április 3., 14:46 | Utoljára frissítve: 2009. április 3., 14:54
nyomtat küld

Páva Zsolt: Vészes lemaradások az EKF előkészületeiben

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármester-jelöltje felszólalásában a közös európai örökség - a római jog, a keresztény kultúra és vallás, valamint a polgári szabadságeszmény - fontosságáráról beszélt.

Ezekből az értékekből - tette hozzá - minél többet át kell menteni a jövőnek.

A politikus az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat előkészületeit bírálva azt mondta: "vészes lemaradások" vannak, "nem úgy mennek a dolgok", ahogy azt szeretnék.

Páva Zsolt Horvátország jövőbeli európai uniós tagfelvételére utalva úgy vélte, hogy szomszédunk kiemelkedő szerepet játszhat a régió fellendítésben, de ebben a folyamatban szerinte a Magyarország iránt nagy szimpátiával viseltető Bosznia-Hercegovina is bekapcsolódhat.

Orbán Viktor: Más vidékpolitikára van szükség

Az a szégyen, ami megesett Magyarországgal egy banánköztársaságban sem eshet meg - utalt előadásában Orbán Viktor az MSZP miniszterelnök-jelölti játszmájára. Lassan mindenki alkalmasnak érzi magát a kormányfői szerepre, vagy legalábbis az MSZP annak érzi - jegyezte meg.
"Ennek a végjátéknak hamarosan vége fog szakadni" - szögezte le Orbán Viktor, aki egyúttal arra hívta fel a figyelmet, hazánk rendkívül rossz helyzetben van. A Fidesz elnöke a német gazdasági visszaesésre hivatkozva körülbelül 8 százalékos gazdasági hanyatlást jósolt hazánknak. Mint fogalmazott, ezekben a nehéz időkben egy közbizalmat élvező vezetésre van szükség. Véleménye szerint nem a válságkezelésre kell koncentrálni, hanem az újjáépítésre. Hozzátette: nemcsak pénzügyi, erkölcsi válságot is élünk, mindent elborít a korrupció és a hazugság, a tisztességesen dolgozó embernek nincs becsülete.

"Meg kell újítani a magyar államot" - szögezte le Orbán Viktor, mindehhez pedig erős államra, a magyar tulajdonú gazdaság megerősítésére, a munka tiszteletére, erős közbiztonságra és politikai felelősségvállalásra van szükség. A Fidesz elnöke a föld szerepét hangsúlyozva rámutatott arra is, a vidéki életforma fontossága az elkövetkező évtizedekben fel fog értékelődni és meg fog erősödni. Végül hozzátette: erős kormányt kizárólag általános választás után, a társadalom támogatásával lehet felállítani.

Jakab István: Magyarországnak nincs átfogó vidékfejlesztési programja

Jakab István, a Magosz elnöke beszédében kiemelte: 2002 óta folyamatosan épül le a vidék és a mezőgazdaság. A sertésállományról szólva rámutatott, 2002-ben 6 millió darab volt, ma éppen hogy eléri a 3,4 milliót. A zöldség-gyümölcs ágazat teljesítménye 30-40 százalékkal csökkent, de szinte valamennyi ágazatot nézve ugyanez a helyzet - fejtette ki.

2002 óta Magyarországnak nincs egy átfogó vidék- és agrárfejlesztési programja - jelentette ki, hozzátéve: stratégia nélkül pedig csak sodródunk, a rendelkezésre álló lehetőségeket érdemben kihasználni nem lehet. Mint mondta, számukra lehetőség, egy utolsó esély lenne, hogy európai uniós forrásokat célszerűen, okosan a vidék, a gazdák versenyhelyzetének javítására tudják felhasználni.

A Magosz kezdeményezéséről, a szociális bolthálózatról szólva kifejtette: több mint 20 boltot már átadtak. Ennek a lényegét ismertetve elmondta: nem utaztatják körbe az árut Európában, hanem közvetlenül a termelőtől eljuttatják a boltba, ők egymással megállapodnak, így jól jár a termelő és a fogyasztó is, mások pedig a hasznot nem tudják elvinni.

Font Sándor: A kormány tudatosan teszi tönkre a mezőgazdaságot

A kormány az elmúlt években ellehetetlenítette a falvakat, a vidéki kisvárosokat: bezárták az oktatási és egészségügyi intézményeket, tönkretették a közlekedést. S közben - minden más európai állammal ellentétben - azt sulykolták az emberekbe, hogy: a magyar mezőgazdaság nem életképes, bele fognak bukni azok, akik ebből akarnak megélni - hangsúlyozta Font Sándor. "Hogy miért tették ezt?" - tette fel a kérdést. "Azért, hogy a gazdák eladják végre földjeiket, hiszen a magyar termőföld az állam utolsó nagy, pénzzé tehető tulajdona" - mutatott rá válaszában a Fidesz mezőgazdasági szakpolitikusa.

Ezt tette a kormány, holott fel kellene már végre ismerni: két kitörési pontunk van, az egyik a termőföld, a másik pedig a víz - szögezte le Font Sándor. Hiszen a mezőgazdaság nem csak egyszerű árutermelő, hanem társadalmi szereplő is. A szerepei pedig többek között az élelmiszertermelés - ami minden egyes magyar állampolgárt érint, nem csak azt, aki ebben az ágazatban dolgozik -, a vidék eltartó szerepének növelése, környezetvédelem, az anyanyelv fennmaradásának elősegítése - sorolta a képviselő. A vízről szólva kijelentette: hihetetlen nagy mennyiségű vizünk van, s "Magyarország az a bolond ország, aki hasznosítás nélkül engedi tovább azt a vizet, ami eddig csak árvizet vagy belvizet jelentett számára, holott óriási lehetőségek rejlenének a hazánkban átfolyó vizeken - szögezte le Font Sándor.

Glattfelder Béla: A Fidesz mindig a magyar érdekeket képviselte Brüsszelben

Glattfelder Béla emlékeztetett: amikor beléptünk az unióba, akkor olyan döntés született, hogy a magyar gazdák nem fogják ugyanazokat a támogatásokat megkapni, mint a régi tagállamok gazdálkodói. Lesz egy átmeneti idő, ahol az újak csak a támogatások egy részét kapják meg, ezen felül viszont a magyar kormánynak lehetősége van arra, hogy az uniós támogatásokat kiegészítsék - fűzte hozzá. A fideszes politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a helyzet még rosszabb, mert ezt a kiegészítő támogatást is csökkenteni akarják. A magyar gazdák már korábban másodrendű polgárokká váltak, de ha a kiegészítő támogatást tovább csökkentik, akkor harmadrendű gazdákká válnak - jegyezte meg.

Glattfelder Béla kitért a tejkvóta-emelés, a cukorgyárak bezárása, a kukoricaintervenció ügyében tanúsított magyar kormánypárti magatartásra is. Megjegyezte: a Fidesz mindig a magyar érdekeket képviselte, emellett álltak, de a kormánypártok, a magyar miniszter, miniszterelnök Brüsszelben több alkalommal is átállt a túloldalra. Ezért az európai választásnak is van súlya, mert nem mindegy, hogy ki képviseli a magyar mezőgazdaságot Brüsszelben - szögezte le.

Erős, közös agrárpolitika nélkül nincs erős Európa, és nem lehet erős Magyarország sem - zárta előadását Glattfelder Béla.

Éder Tamás: Magyarország a törött fülű élelmiszerkosár

Éder Tamás az ÉFOSZ elnöke hangsúlyozta: valami nem stimmel a magyar élelmiszergazdaságban és ez látható abból is, hogy folyamatosan csökken a sikeres vállalkozások száma. Magyarország ma mindinkább alapanyag-termelővé válik - fogalmazott Éder -, amihez hozzájárul a magas adó- és járulékterhelés, aminek mielőbbi csökkentése szükséges. A támogatáspolitikai tévedésekről szólva az ÉFOSZ elnöke elmondta, hogy 100 milliók mentek el jövedelem-kiegészítésre az ágazatban, amit még az EU sem alkalmaz. Sokáig élt az a vélekedés - mondta Éder -, hogy az ágazatba jutott jövedelem így a termelőket segíti, ezzel szemben kiderült: valójában elfedte a problémákat és elodázta az ágazat piaci integrációját.

Éder Tamás rámutatott: látnunk kell tehát, hogy mára a térség valamikori élelmiszerkosaraként működő országunk füle eltört. Alapvető szemléletváltásra van így szükség - fogalmazott az elnök -, hogy jó és biztonságos élelmiszereket készíthessünk. Sikeres élelmiszeripar nélkül nincs sikeres magyar mezőgazdaság sem - szögezte le, hozzátéve: fontos, hogy a hazánkban feldolgozott termékek a legnagyobb hozzáadott értékkel kerüljenek piacra. Mint mondta: a változásokhoz kisebb és olcsóbb államra van szükség, valamint arra, hogy folyamatosan informáljuk tevékenységünkről városlakó honfitársainkat. A nagy magyar élelmiszerkosár fülének megjavítása nehéz, de nem lehetetlen feladat - zárta felszólalását az érdekképviselő.

Győrffy Balázs: Nem egyszerű az élet vidéken

Magyarország óriási agrárpotenciállal rendelkezik, de a kormányzat nem hagyja, hogy ezt érvényesíthessük - fogalmazott beszédében a Veszprém Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke, majd hozzátette: Európa-szerte csak nálunk vontak el forrásokat az agrárszférából a válságra hivatkozva. Emellett a jogi környezet, a hivatalok is a gazdák ellen vannak: hol tétlenek, hol túlságosan szigorúak. Kiszámoltuk, hogy egy magyar gazda átlagosan évi 60 napot, azaz két hónapot tölt a hivatalokban - taglalta Győrffy Balázs.

Nem tudjuk, merre menjünk, mit csináljunk. Úgy érezzük, útban vagyunk, az állam el akar űzni minket földjeinkről. Ne nézzük tétlenül, hogy a kormány a gazdáktól elvont pénzeket használja klientúra-építésre! Ezt a békát már ne nyomják le a nemzet torkán! - mondta a Veszprém Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke.

(fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések