ajánlott oldalak

Medgyessy-Gyurcsány emlékmű 350 millióért

Nem csak a szépet idézi köztéri alkotásokkal a magyar, lásd a megannyi pestis-emléket országszerte, örültek így a túlélésnek is anno. Jogos hát az ötlet: emlékművet az elmúlt nyolc év minden bújának, baj(nai)ának!
Létrehozva: 2010. február 8., 08:50
nyomtat küld

És ha már lúd, akkor legyen kövér, ha emlékmű, akkor még véletlenül se hajazzon semmi másra a világon, Manneken Pis, Eiffel torony és hasonlók, mi olyannal álljunk elő, amire a földkerekség odafigyel, eltátja a száját: ez is csak a magyaroknak juthatott eszébe!

Keveredjék hát benne a híres-hírhedt turáni átok az öniróniával, legyen gigantomán, akár a piramisok, kivitele tükrözze a kor hazai műszaki színvonalát, jelképezze egy nagyratörő, a múltat a jelennel, jövővel, a külföldnek is befogadható módon, amúgy csikós-gulásch stílben hétköznapjaiban elegyítő nép, és főleg kormányzat gondolatvilágát.

Építésének legyen későbbi romantikus legendák alapjául szolgáló saját, megrázó, kalandos, sőt misztikus fordulatokkal tarkított, lehetőleg jó hosszú története, benne megannyi ilyen-olyan titok rejtezzen, a szokásos módi szerint kormányzatilag legalább hatvan, de a nagyobb hatás kedvéért inkább hatszáz évre zárolva.

Ha már a titkok kerültek szóba, kapjon bennük hangsúlyos szerepet a földkerekség legfőbb mozgatóereje, a pénz is, utalva keresztény hagyományainkra egyben, Krisztus kánai menyegzőbéli csodatételének a mintájára, ahogy a kevésből egyszerre sokat teremtett, úgy követé a mintát a projekt költségvetése.

Ölelje át a tárgyi jelkép e kicsiny nép nevében a világmindenséget úgyszintén, annak legfontosabb dimenzióját, magát az időt ragadva üstökön, megmutatva rajta a magyar hatalmát, ahogy képes azt akár meg is állítani...

Nem fokozom a várakozást, javaslatunk szerint a célnak legmegfelelőbb az eredetileg a Medgyessy érában, úgymond Magyarország EU-s csatlakozásának emlékére (dereng még valakinek valami?) felállított, jó ideje teljességgel működésképtelen Időkerék volna a legalkalmasabb. Ráadásként az aktus rendkívül kevésbe jönne a köznek, elvégre csak a mellé biggyesztett, amúgy is olvashatatlanná kopott magyarázó táblát kéne kicserélni filléres összegért, máskülönben úgy, ahogy van, megfelel a felsorolt kívánalmaknak, meg azokon túl is jó néhánynak.

Elvégre a világ legnagyobb, 60 tonnás, nyolcméterszer kétméteres - tökéletesen működésképtelen -, mindösszesen 350 millióba került (plusz havi egymilliós fenntartási díjú) homokórájáról lenne szó, amit elvileg nem befolyásol áramszünet, orosz-ukrán gázvita, gazdasági világkrízis, napkitörés meg hasonlók, hisz az örök gravitáció mozgatná, ha...

És itt most több ha is következik, miként a Dózsa György úti nézelődők szájából is gyakran hallom, naponta arra járván: ha-ha-ha, beszéljünk nyíltan, ez valóban kész röhej, kiállítva ráadásnak büszkén a világ elé, miként különben a fentebb nevezettek csapatának kampányában a hülyének nézett szavazók elé is, az elmúlt nyolc év zömmel hasonlatos "vívmányai", amelyek éppen csak működésképtelenek.

(Michnai Attila, hetivalasz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ