ajánlott oldalak

Nulla hozadék

Már nem tudok tisztán visszaemlékezni, mi is volt az a bizonyos nullás liszt - valószínűleg teljesen kihagytak belőle valamit, vagy valamit nem tettek bele -, de most itt az új találmány: a nullás jegy. Az, amelyiket a 65 év felettiek, illetve a hat éven aluli gyermekek kaphatnak, teljesen ingyen. (Leánykori neve regisztrációs jegy volt, hogy melyik szó magyarabb, nemzetibb, döntse el az olvasó.)
Létrehozva: 2010. március 3., 11:06
nyomtat küld

Itt a rendelet, amott a homály. A rendelet készítői tudni akarják, hányan utaznak ingyen, s ezzel legalább akkora tudásra lehet szert tenni, mint a valahai gyorstalpaló kurzusokon. Megtudhatjuk, amit eddig is tudtunk: szépkorú állampolgáraink nem egyszerűen csak a vasúti fülkék helykitöltésére szánják szabad idejüket, de igenis el akarnak jutni valahonnan valahová. Most ez regisztrálva lesz, nem marad titok, melyik vonal a legterheltebb gyerekekkel és öregekkel, miközben homályos, honnan teremt elő legalább hatszázmilliárd forintot az új kormány, ha fenn akarja tartani a helyközi közösségi közlekedést. Akkora pénzek ezek, amelyekhez képest meg sem szabad kottyannia annak a pár száz milliónak, amibe a regisztrációs jegyek bevezetése kerül.

És mégis... érdemes elgondolkozni azon, hogy mire jó ez az egész, azon kívül, hogy némi fenyegetettséget jelent az idősek számára. Hiszen mi lesz, ha a regisztráció hozományaként mégiscsak bevezetik a térítéses rendszert, ami akár ésszerű is lehet, de ha már a Horn-kormány volt annyira ésszerűtlen, hogy megadta a teljes díjmentességet, akkor nem esik jól az ingyenesség megszűnése.

Elseje óta él az új rendszer, de inkább csak döglődik. A kampány miatt, vagy más miatt, de azt találta ki az állam megfelelő szerve, hogy körülbelül három hónapig nem büntetik meg azokat, akik elfelejtenek regisztrációs jegyet váltani. Korábban azzal fenyegették az öregeket, hogy feledékenységük, lustaságuk, kapkodásuk ötszáz forint bírsággal büntetendő, de tegnap óta nincs büntetés, csak ejnye-bejnye.

Ráadásul az ellenzék, a mostani, máris bejelentette: hatalomra kerülésük után eltörlik a regisztrációs jegyet, a nullásat. Márpedig aligha csupán vágybeteljesítő jóslat a Fidesz kormányra kerülése, ami nem jelent kevesebbet, mint hogy egészen konkrét pénzkidobásnak lehetünk szemtanúi. Kinyomtattak egy csomó bilétát, néhány óvodában a hat év alatti gyerekek körében nullásjegy-gyűjtő verseny indult, s ez hasznos, hiszen fontos információk birtokába juthatnak a kis- és nagycsoportosok. Kiderül számukra, hol laknak, hova vitték a szüleik, s ha meglátják a nullákat, azt is megérthetik, mennyi esze volt annak a kormánynak, amely ezeket a bilétákat rájuk sózta.

Ha mégsem, akkor rengeteg ész szorult beléjük, és valaki megint betegre keresi magát a nullás trükkel.

(Apáti Miklós, Magyar Hírlap)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ