ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

A legbefolyásosabb szocialista

Nem Mesterházy, nem Gyurcsány: a párt volt pénztárnoka tör hatalomra.
Létrehozva: 2010. május 10., 09:24
nyomtat küld

A korábbi méreteihez képest eltörpülő régi-új szocialista frakció legbefolyásosabb pozíciójáért folyik a mai napon a harc.

Azt a kérdést kell eldönteniük a képviselőknek, ki töltheti be a következő időszakban a szocialisták által delegált parlamenti alelnök posztját. Ez a tisztség automatikusan kijár a bukott kormánypártnak, s nyilvánvalóan a legmagasabb közjogi cím, amit elérhet a jelenlegi parlamentben balos politikus.

Nem csoda, ha élénk lökdösődés, igazi harc indult a parlamenti alelnöki posztért. A Hírszerző értesülése szerint a tülekedésben ott van Mandur László, aki a korábbi ciklusban már betöltötte ezt a posztot, Ujhelyi István, az ifjú titánok korábban háttérbe szorult, és Molnár Csaba, a gyurcsányisták előretolt bástyája, egy másik leköszönő miniszter, Szabó Imre. De az etikai bizottság elnöke, dr. Simon Gábor is bedobta magát. Lehet, hogy nem találná túl etikusnak, hogy a pártkassza nagyhatalmú ura kerüljön ily módon előnyös helyzetbe?

Pedig a volt pártpénztárnok, jelenlegi pártigazgató Puch László magasan nyerte az első fordulót: a legtöbben őt jelölték a kitüntető feladatra. Sokan állítólag meg is hátráltak, népszerűségét látva. Mások viszont úgy gondolják, ha Molnár Csaba mögött összezárnak, még megakadályozható Puch látványosan előretörése. Ám a vezetőség támogatására Molnár nem számíthat, miután a múlt héten adott interjújában az elnökség lemondását követelte.

Puch László karrierjének felívelése nehezen magyarázható kívülről. A pártigazgató ugyanis tizenkét éve részese a pártvezetésnek, így elég erőteljesen merülhet fel felelőssége a párt csúfos kudarcában. Ám a szocialisták belső viszonyait ismerők valószínűleg nem csodálkoznak azon, hogy a megújulás jegyében egy régi motorost emelnek pajzsra a maradék befolyásukat féltő szocialista pártelit tagjai.

Érdekes ugyanakkor, hogy Gyurcsány nyíltan Puch ellen fordult. A volt kormányfő szerint ugyanis "a párt belső viszonyait jól ismerőknek időnként az a benyomása, mintha a pártban nem az elnöknek, hanem az informális pénztárnoknak, és pár kisebb kassza tulajdonosának lenne legnagyobb a befolyása". Gyurcsány úgy látja, Puch révén a párt ellenőrizhetetlen forrásokat használt és használhat fel: "Ha egy párt erőforrásainak bármekkora része az átláthatatlan világból származik, akkor a vezetés hatékonysága attól is függ, hogy képes-e kontrollálni ezeket az ellenőrizhetetlen forrásokat".

A vezetés hatékonyságával kapcsolatban persze ma már senkinek sincsenek illúziói a párton belül vagy kívül - beleértve Gyurcsány egykori áldásos tevékenységét is. Ám nyilvánvaló, hogy a megújulás látszatát sem keltheti egy olyan pártfrakció, amelyben a pártba áramló ellenőrizetlen pénzforrások ura kerülhet a szamárlétra csúcsára.

Sokan Lendvai Ildikót hibáztatják, amiért végre a kritikusaira hallgatott, és nem vállalta el a pozíciót. E hangok úgy vélik, Lendvaival szemben másnak nem lett volna esélye, s így egy kínos vitát meg lehetett volna spórolni. Ám ez a felvetés is igazából csak arra utal, hogy a szocialista frakció olyan 22-es csapdájában vergődik, amelyben csak rossz és még rosszabb megoldás között lehet választani.

Honlaptársunk információi szerint vannak olyanok is, akik a két egyéni győztes valamelyikét szerették volna a kiemelt poszton látni, hisz ez biztosíthatta volna, hogy a tényleges eredmény nyerje el jutalmát. De kérdésesnek látszik, hogy vajon Szanyi Tibor neve csakugyan a megújulás záloga lehetne-e a szocialista pártban.

Akárhogy is dől el, ennek a személyi döntésnek jelzés értéke lesz - elsősorban a megújulást pártolók esélyeire vonatkozóan.

(Horkay Hörcher Ferenc, hetivalasz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések