ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Függetlenség a valóságtól

Bizalmi állásról van szó, kormányváltáskor természetes, hogy az ember felajánlja lemondását a zökkenőmentes átállás érdekében. Ez a mondat Erős Jánostól, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatójától származik, aki a napokban így indokolta, miért ad lehetőséget a második Orbán-kabinetnek arra, hogy jogi hercehurca nélkül, a végkielégítés megspórolásával váljon meg tőle, ha az állami pénzintézet élén személycserét akar.
Létrehozva: 2010. május 12., 08:42 | Utoljára frissítve: 2010. május 12., 08:53
nyomtat küld

Új nótához új prímás kell. Márpedig a választók homlokegyenest más műsort rendeltek, és a Fidesznek ennek meg kell felelnie. Némiképp természetesnek nevezhető tehát az, hogy azoknak az intézményeknek az élén, amelyek részesei voltak vagy részben alakítói annak a gazdasági csődnek, amiből az embereknek elegük lett, éles és érezhető váltás menjen végbe.

Nem maradhat ki ebből a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sem, bármennyire is más intézményről van szó, mint például a közvetlen kormányirányítás alatt működő Magyar Fejlesztési Bank. S nemcsak más, hanem egy elvileg független szervezetről, amelyik önállóan irányíthatja a monetáris politikát. Ugyanakkor a gyakorlatban ez mégsem így van. Elegendő csak arra a jogi előírásra utalni, hogy a jegybanknak segítenie kell a mindenkori kormány gazdaságpolitikai céljainak végrehajtását. S a mostani jegybanki vezetés nem lesz képes arra, hogy megadja ezt a támogatást. Nem, mert a kamatokkal homlokegyenest máshogy bánik, mint ahogy a következő kormány szeretné. Ahogy a szakértők mondják: az MNB-t most egészen más gazdaságfilozófia szerint mozgatják.

Ez egy olyan filozófia, amelyik meglehetősen távol áll az emberek mindennapi gondjaitól. E filozófia alapján dönthetett úgy tavaly év elején Simor András, a jegybank jelenlegi elnöke, hogy síelni megy a hegyekbe, miközben idehaza a devizahiteleket felvevő családok tízezrei siklottak lefelé a lejtőn a teljes kilátástalanság felé. Mialatt az MNB első embere külhonban élvezte a természet szépségeit, Magyarországon tetőfokára ért a válság, elszabadult az euró és a svájci frank árfolyama. A helyzet annyira tarthatatlanná vált, hogy már az abszolút kormánypárti Népszava is Simor hazatérését követelte. Talán így akarta demonstrálni függetlenségét a jegybanki vezető, akit egyébként Gyurcsány Ferenc emberei vesznek körül a kamatainkról döntő monetáris tanácsban, és akit a volt kormányfő korábbi főtanácsadója segít kommunikációs lépéseinek meghatározásában. Sok mindentől független tehát a jegybank és Simor András, csak nem a pénzpiactól, és a mostani választáson megbukott politikától. Független az alacsonyabb kamatokra és élénkítésre váró hazai gazdaságtól, a vállalkozások létküzdelmeitől, a hitelprésben szenvedők filléres gondjaitól, független a magyar valóság legfontosabb problémáitól. S ezt helyre kell tenni valamiképp, ez így nem maradhat.

Be kellene látnia ezt Simor Andrásnak, és átadnia a közvélemény bizalmát egyre kevésbé élvező állásban a helyét: ez tenne a legjobbat az országnak. Persze az is kérdés, vajon a monetáris tanács mitől változna meg úgy, hogy segítőjévé válna az új kormányzat gazdaságpolitikájának. Egy biztos: amíg az MNB jelenlegi vezetése a helyén marad, addig kétfejű és széthúzó lesz a hazai gazdaságpolitika irányítása. Függetlenség ide vagy oda, a jegybank nem haladhat szembe a választók akaratával. S a kormányzati nyomással sem, aminek kétharmados parlamenti támogatás esetén a szokásosnál nagyobb ereje lehet. Talán tudna erről mesélni Bod Péter Ákos, aki a Horn-kabinet számára vállalhatatlan lépései miatt kényszerült arra, hogy 1994 végén felálljon az MNB elnöki székéből.

(Nánási Tamás, Magyar Nemzet)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések