ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Hazaszervezés

A választással nem dőlt el minden. Az országgyűlési erőviszonyok igen, a politikaiak kevésbé, a néplelkiek - ki tudja? Az új kormány megszervezheti a közügyeket, de a népet, a hazát, annak milliónyi apró szövedékét csak mi magunk.
Létrehozva: 2010. május 13., 08:51
nyomtat küld

Eközben a haza ellenségei nem fognak nyugodni: egy percre sem hagyják abba a nyelv, a nemzet szétszervezését. A kommunisták a nyelvharcban utolérhetetlenek. A nyelvhatalmi had­járatok egyik különös csatatere a ragozás. A társadalmi bajok, hibák, bűnök tetteseit - az elvtársakat - tilos volt megnevezni, éppen ezért, ha valaki közvétkekről beszélt, akkor kötelező volt többes szám első személyt használnia, mintha ő is társtettese volna a disznóságnak. A leghíresebb példa erre a híres '56-os szózat, amely eredetileg azt állította: "A rádió hosszú éveken át a hazugság szerszáma volt. Parancsokat hajtott végre. Hazudott éjjel, hazudott nappal, hazudott minden hullámhosszon." A harmadik mondatot a kádári átverőgépezet kiemelte a másik kettő mellől, és a népemlékezetben többes szám első személlyé furfangozta. Oly hatásosan, hogy maga a szöveg szerzője, Örkény István is úgy emlékezett egy 1974-es nyilatkozatában, hogy "hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal, hazudtunk minden hullámhosszon". Ez a szokás máig dívik...

Jeles a többes szám harmadik személyű ragozással való csalárdkodás. Ebbe a nyelvi formába rejtik azokat a hatalmasságokat, akikkel szemben tehetetlennek kell lennünk: ők a nemzetközi pénzügyi körülmények, a piaci tényezők, a kamatlábak, az "emberek", akik olyanok, amilyenek, ők emelték az adót, a kamatot, az árvízszintet stb. Éppen ezért tessék szépen csihadni, beletörődni, és nyugton maradni.

Márpedig a haza sorsa, ha úgy tetszik, a házunk sorsa, csak részben múlik a kormányon, nagyobbára rajtunk: azon, hogy leszünk-e újra öntudatos, tájékozott, művelt nép, amely önmagát nemzetté szervezi, az országot pedig hazává. Leszünk-e Isten hű képmásai? Becsületesek? A család és családunk védelmezői? A nemzet hajdan eleven szövetének újra szövői, akik nem tűrik, hogy kormányuk "ők" legyen?

Évekkel ezelőtt megindult számos, de még mindig nem elég kezdeményezés. Fölelevenedtek a búcsúk, kitalálódtak tök-, lepény- és káposztafesztiválok, főzőversenyek, testvérközségek és városok, Szakácsi-, Szentistván-, Szentlászló-falvák találkozói - és így tovább. Most írja egy kedves olvasóm, hogy "múlt vasárnapon a polgármester szervezésében Boda községben összejöttek a világ Boda nevű emberei. Nemcsak itthonról, Európából, sőt Amerikából is érkeztek."

A kitalálásra váró, lelkesítő és kapcsolatépítő rendezvények sora vég­telen.

Az ilyen események látszólag leginkább eszem-iszomok, mert az Isten- és emberismerésnek ez a legősibb útja. Hanem közben ennyi-annyi ember keresethez jut, különféle javak elkelnek, az összejöttek messze vezető ismeretségeket kötnek, barátkoznak más tájakkal, módszerekkel, gondolatokkal. Tapasztalatokat cserélnek, fölismerik asztaltársukban a magyart. Előbb-utóbb - négy vagy huszonnégy év múlva - nem lehet belőlük esztelen "mi"-t gyúrni, aki bután hajlong, ha "ők" bármit üzennek.

(Czakó Gábor, Magyar Hírlap)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések