ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

A szlovák lazac

"Ficónak kellenek Slotáék, a nacionalisták szavazatai, ha ebédre paprikás csirkét rendel brindzovy halusky helyett, már akkor voksokat veszít" - egy szlovák diplomata így foglalta össze e sorok írójának a szociáldemokrata-szélsőjobb szlovák miniszterelnök álláspontját. Így kezelték Pozsonyban a szerdai Martonyi-Lajcák-találkozót is, a leendő magyar és a jelenlegi szlovák külügyminiszter munkaebédje után azonnal feldübörgött Robert Ficóék propagandagépezete. S ez így is folytatódik majd egészen a június 12-i választásokig, tetőfokát pedig nem sokkal a voksolás előtt, a gyászos trianoni évfordulón éri majd el.
Létrehozva: 2010. május 14., 08:33 | Utoljára frissítve: 2010. május 14., 08:49
nyomtat küld

S mindez úgy, hogy Ficóékat igazából mélyen hidegen hagyja, hogy a felvidékieknek lesz-e magyar állampolgárságuk. Tudják, hogy ez nem fenyegeti friss államiságukat, nemzetbiztonságukat. A felvidéki magyarok nem fogják elhagyni Szlovákiát, s pláne nem képeznek hungarista ötödik hadoszlopot a szlovák hazában.

Szózuhataga ellenére Pozsony urai tisztában vannak azzal is, hogy a budapesti lépés nem sért semmilyen nemzetközi jogszabályt. Ott van a korábbi szerb és horvát vagy éppen a tavalyi román precedens. Brüsszelnek az ég egy adta világon semmi kifogása nem volt az ellen, hogy Bukarest állampolgárságot adjon akár egymillió moldávnak is - pedig hát Moldova nem is EU-ország, s nyilvánvaló, hogy az egykori Besszarábia polgárait sokkal inkább az uniós munkahely, mint a nagyromán öntudat motiválja.

A szlovák miniszterelnök ráadásul a saját bőrén tapasztalta meg, hogy az esetleges uniós rosszallás sem bír több következménnyel egy visszafogott ejnye-bejnyénél. Az EBESZ például hiába fogalmazott meg ajánlásokat a nyelvtörvénnyel kapcsolatban, azok megfogadása egy percig sem merült fel Ficóékban. S nem történt semmi. Mint ahogy köptek a kétoldalú magyar-szlovák egyezményekre, etikára és az adott szó erejére, amikor sajátjukként vetették fel a Tokaj nevet az európai bornyilvántartási rendszerbe. Aztán gyorsan egy törvényt is hoztak róla, mélyen demokratikusat, mélyen szlovákot.

A kettős állampolgárság kérdése mindössze propagandafegyver, amellyel tüzelni lehet a szavazópolgárt. Ha Szlovákiának lenne mondjuk norvég kisebbsége, akkor most az északi heringhalászati törvény ellen indítanának hadjáratot a pozsonyi várból. Ján Slota pedig szlovák nemzeti állatnak nyilvánítaná a lazacot, s Szvatopluk fejedelem lenne a sprotnikonzerv atyja is. Vérre menő verseny ez a nacionalista szavazatokért.

S természetesen azért is, hogy a választó ne törődjön a pozsonyi korrupciós botrányokkal, ne vegye észre a Fico-kabinet impoten­ciá­ját a görög összeomlás következményeinek otthoni kezelésében.
Rémlik valahonnan egy hasonló történet?

Fico Gyurcsányhoz hasonlóan saját polgárai szembeállításával, etnikumok és kisebbségek megfélemlítésével, illetve a velük való riogatással akar hatalmon maradni. Közös játszmájuk volt a kétoldalú viszony elmérgesítése is. Mert miért nem hívta haza azonnal a pozsonyi magyar nagykövetet Budapest a meghamisított tankönyvek, az államnyelvtörvény kapcsán. Miért nem kérette be Göncz Kinga azonnal a szlovák ügyvivőt, ahelyett, hogy Kaliforniában a kubai emigránsokat nevelte volna a magyar rendszerváltás tanulságaira. Miért rendezett látványveszekedést Komáromban Fico és Gyurcsány, s miért tehetetlenkedett Szécsényben később Bajnai?

Fico magyarellenes ámokfutásához budapesti partner kellett, megfelelően aljas, tétova és döntésképtelen. Martonyi János szerdán gesztust tett Pozsonynak, elment és tájékoztatta a szlovák vezetőket az új törvényről. Ugyanakkor egyértelművé tette azt is, hogy ez magyar belügy, ebből nem engedünk. Mint ahogy nem engedünk a kisebbségek jogaiból sem.
"Kilelt a hideg, amikor szerda este tájékoztattak a Lajcák-Martonyi-megbeszélés eredményéről" - mondta tegnap a jó Robert.

Kivételesen őszinte pillanat volt ez.

(Máté T. Gyula, Magyar Hírlap)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések