ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

A harmadik forduló

Kedvezően fogadták a Fidesz kétharmados győzelmét a befektetők. Az elmúlt héten azonban már fordult is a helyzet. Egymástól független külföldi elemzések szerint most nem érdemes forintot venni.
Létrehozva: 2010. május 18., 09:05
nyomtat küld

A BNP Paribas francia nagybank a lengyel valutát ajánlja a magyar forinttal szemben. A 4cast nevű londoni elemzőcég pedig azt jósolja, hogy a forint a régió devizáival szemben általában alulteljesítő lesz. A Magyarország vonatkozásában eddig kimondottan optimista Bank of America-Merrill Lynch is a kockázatokat hangsúlyozza a magyar pénz­piaci befektetésekkel kapcsolatban.

A hazai baloldal is támadásba lendült, már ami a pesszimista sugallatokat illeti. Békesi László, a Horn-kormány egykori pénzügyminisztere szerint a leendő kormány gazdaságpolitikája a nagyobb költségvetési hiányt, a nagyobb inflációt és a nagyobb gazdasági növekedést célozza meg. Egyidejűleg. Békesi álláspontja szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió fejlett országai is visszavonulót fújnak már a költségvetési hiányt növelő állami támogatásoknak és gazdaságösztönző programoknak. Az érvelésből, amely akár igaz is lehetne, csak egy apró momentum maradt ki: a válságot a magyartól eltérően kezelő országokban az elmúlt két év következetes gazdaságélénkítő programjainak hatására megindult a gazdasági növekedés, és csökkent a munkanélküliség.

Bajnai kormánya a gyenge politikai támogatottsága miatt nem mert kockáztatni, vagyis nem kezdett bele a gazdaságélénkítésbe, amely való igaz, hogy a költségvetési hiány növekedésével járt volna együtt. Az eredmény nyilván önmagáért beszél: a hiány maradt, bár kikozmetikázott, vagyis nem valós, a munkanélküliség nőttön nő, a gazdasági növekedés pedig várat magára. Egy kimaradt fázist átlépve, most az új kormánynak kell a gazdaságot élénkíteni, és pontosan azokkal az eszközökkel, amelyekkel az Egyesült Államok már célt ért. És mondjuk ki: amely módszert a szo­cialisták elmulasztottak alkalmazni.

Nyilvánvaló, hogy az új gazdaságpolitika nem kockázatok nélküli. A görög válság és a kezelésére invesztált eurómilliárdok a pénzpiacokról rengeteg szabad pénzt szívnak fel. A görög válság destabilizálhatja az új magyar kormány lehetőségeit is. Számot kell vetni a magyar gazdaság külső piaci kitettségével. Ha növekszik a költségvetés hiánya, a külföldi befektetők bepánikolhatnak, kivonják még az itt hagyott pénzüket is, és ez bizony az új kormány pénzügyi mozgásterének további szűküléséhez vezethet. Ha nő a hiány, romolhat a forint árfolyama is. Ami nem előzmények nélküli, emlékezzünk csak a 2009. márciusi, 317 forintért adott euróra. Kiemelkedően magas a magyar gazdaság devizapiaci függősége. A kijelölt nemzetgazdasági miniszter szemei előtt most két szám lebeghet: 60 milliárd euró és 85 milliárd euró. A 60 milliárd euró a magyar gazdaság exportteljesítménye. Nem kis összeg. Tudjuk azt is, hogy mi GDP-nk exportfüggő, exportvezérelt, de lehet tudomásunk arról is, hogy a 2009 évi 60 milliárd eurós exportteljesítményünk húsz százalékkal kevesebb, mint a már egyébként sem túl magas 2008. évi volt. A másik szám a 85 milliárd euró, amellyel az új kormánynak számot kell vetni. A hazai pénzintézeteknek 52 milliárd euróval tartoznak a vállalatok, a háztartások és az önkormányzatok. Csak devizában, devizaalapú hitelekben és kötvényekben értendő a szám. És 33 milliárd euró a központi költségvetés devizaalapú adóssága, így adódik a 88 milliárd eurós tartozás. No és nem mellékes, hogy rövidesen lejár a 20 milliárd eurós készenléti hitel is, amelyet 2008 őszén kényszerült felvenni a Gyurcsány-kormány.

Ha gyengül a forint, többe kerül az euró, az állami devizaadósságokért és családok devizahiteleiért is több forintot kell kitermelni. Ami nem kis társadalmi kockázatokkal jár, hiszen az 5,1 millió hitelszerződésnek a harminc százaléka már most bedőlt, lejárt hiteleket tartalmaz. Jobbára, hetven százalékban, devizában felvett hitelekről van szó, amelyek a forintromlás következtében kezelhetetlenné váló törlesztőrészleteket jelentenek családoknak, vállalkozásoknak egyaránt. A gyengébb forint az exportnak kedvezne, de inkább legyen a magyar valuta stabil, kiszámítható, védhető.

Hogyan tovább? Ha az új kormány nem kezd gazdaságélénkítésbe, a munkanélküliség tovább terjed. Ha elmarad az új piacszerző gazdasági stratégia, akkor a magyar termelőkapacitások - építőipar, mezőgazdaság, gépipar - továbbra is kihasználatlanok maradnak. A gazdasági növekedés elindítása kulcskérdés, olyan növekedésé, amely nem a raktárkészleteket növeli, hanem piacképes és a vásárlók által kifizetett árukban, szolgáltatásokban ölt testet.

A kétharmados többséggel a felhatalmazás adott, igaz, a harmadik forduló is elkezdődött...

(Lentner Csaba, Magyar Hírlap)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések