ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Kegyelmi pillanat

A külső szemlélőnek nyögvenyelősnek, nehézkesnek tűnhet a választások utáni kormányváltás lebonyolítása. Már ismerjük a kormányzat jövőbeni struktúráját, ám még vitatkozgatnak rajta egy sort az Országgyűlésben. Szívünknek szóló politikai nyilatkozat születik Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök jóvoltából, ami majd valamikor országgyűlési határozattá is erősödik. A béna kacsa hatáskörrel az ügyeket vivő Bajnai-kormány intézkedik az árvízi védekezésben, miközben az Országgyűlésben a képviselők számának drasztikus csökkentése és a kettős állampolgárság van terítéken.
Létrehozva: 2010. május 20., 07:03
nyomtat küld

Bajnai Gordon tiszta lelkiismeretéről beszél a kormánya utolsó ülése kapcsán, és már-már patetikus stílusban arról, hogy fejet hajt a magyar polgárok megértése és áldozatvállalása előtt. És talán még ma sem érti, hogy megszorító intézkedéseit miért fogadta egykedvű beletörődéssel a magyar nép. Ő is pontosan tudja, hogy a nép nem vállalta az áldozatot, hanem csupán elviselte, hogy búcsúzóul még Bajnaiék is húznak egy jót a nadrágszíjon. De cserébe legalább Gyurcsány Ferencet eltüntették a színről. Bajnai azt mondja, az országot jobb és stabilabb állapotban adják át a következő kabinetnek, mint ahogyan azt egy évvel ezelőtt átvették. Ez bizonyára így is van. Csakhogy nem ez a kérdés, hanem az, hogy 2002-ben milyen állapotban vették át, és most milyenben adják vissza.

Miután Gyurcsány olyan kurtán-furcsán bedobta a törölközőt, az ország érdeke az lett volna, hogy előre hozott választások legyenek. A Bajnai-korszakkal meghosszabbított agónia arra volt jó, hogy a baloldali és liberális holdudvarok kedvezményezettjei kihasználhassák a még rendelkezésükre álló időt: amíg Bajnai kezelte a válságot, addig ők spájzoltak még egy keveset a szűkös esztendőkre, és feltérképezték azokat a helyeket, ahol szívesen fogadják az ejtőernyősöket. Eközben a Bajnai-kabinetre és a köztisztviselői karra hárult az átadás-átvétel feladata. Gyurcsány még ezt is megúszta. A Fidesz ezt az átadás-átvételi időszakot használta fel arra, hogy nemzeti konzultációkon vitasson meg néhány stratégiai fontosságú témakört. Volt már eszmecsere a közbiztonságról, tegnap pedig a gazdaságról egyeztetett kétszázötven meghívottal Matolcsy György leendő gazdasági miniszter.

A felszólalók között volt, aki megállapította: "a gazdaságnak prioritást kell adni, mert ez teremti meg a társadalmi jólét alapját". És hogy csökkenteni kell a bürokráciát, no meg az adóterhet, növelni a kedvezményes kamatozású hitelt a kis- és közepes vállalkozóknak. Hogy azok képesek legyenek munkahelyeket teremteni. Volt, aki alacsony, egykulcsos adórendszert szeretne, volt, aki a társadalmi igazságosságot emlegetve a többkulcsos mellett foglalt állást. Nem tudjuk, Róna Péter közgazdászt meghívták-e e jeles alkalomra, ő például a napokban azt nyilatkozta, legsürgősebb teendő a devizahitel-állomány leépítésének megkezdése és a monetáris mozgástér helyreállítása. Papp József közgazdász pedig a közelmúltban lapunknak adott interjújában a vagyonadó bevezetése mellett az egykulcsos, alacsony adóra és szinte mindenféle állami támogatás megszüntetésére esküdött, ő csak a gazdaságot élénkítő kedvezményes kamatozású hiteleket tartaná meg.

Szóval pezseg a vita a berkeken belül és azokon túl is. Kegyelmi pillanat ez a formálódó új kormánynak.

A kétharmados felhatalmazás birtokában széles társadalmi közmegegyezés létrehozásán munkálkodni tisztességes, igazi demokratákra jellemző viselkedés. Különösen, ha a végső kormányzati döntésen is tükröződik majd az észérvek befolyása, érkezzen az bármilyen politikai oldalhoz sorolt műhelyből.

(Torkos Matild, Magyar Nemzet)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések