ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Csodaország

Sokan bíznak abban a Fidesz-KDNP pártszövetség jelentős választási győzelme után, hogy egyik napról a másikra minden megváltozik, és fellendülés jön, ám ez egyhamar aligha fog bekövetkezni. A nagy választási győzelem ugyanis még nem garancia az ország gazdaságának rendbetételére, ehhez számos intézkedés szükséges. A döntések előtt pedig nem árt konzultálni - magukkal az érintettekkel.
Létrehozva: 2010. május 20., 07:22
nyomtat küld

A leendő kormány éppen ezért tanácskozik - nemzeti konzultáció keretében - a gazdasági élet meghatározó szereplőivel, az eddig "talaj menti hangnak" minősített kis- és közepes vállalkozói szektor képviselőivel és természetesen a gazdaságkutatókkal is.

Orbán Viktor leendő miniszterelnök jól tudja: minden az ütemezésen múlik. Elődei - Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon - előbb tollvonással döntöttek a legfontosabb ügyekben, majd a tárgyalóasztalhoz hívták a gazdasági vezetőket. Úgyhogy van abban valami biztató, hogy a közeljövő miniszterelnöke azt ígéri: a nemzeti konzultáción elhangzottak majd visszaköszönnek a törvényjavaslatokban.

Tényleg minden az ütemezésen múlik. Orbán Viktor helyesen teszi, hogy előbb a gazdaság rendbetételével kezdi a munkát, s csak utóbb tervezi az alkotmányozást vagy éppen az egészségügy és a szociális intézményrendszer átalakítását.

A nemzeti konzultáció persze arra is jó, hogy a leendő kormány üzenjen arról: milyennek tartja a kialakult helyzetet. Nos, a kijelölt miniszterelnök tegnap ismét megerősítette: jelenleg Magyarországon gazdasági vészhelyzet van. Senki sem hisz az ügyvezető Bajnai-kormány adatsorának - már a Magyar Nemzeti Bank szakértői is más számokkal kalkulálnak. Erre Orbán Viktor maga is intett. Mindenesetre az igazság hamarosan kiderül - ígérik a Fidesz szakpolitikusai. A párttal együtt dolgozó szakértők június elejére készítik el a gazdaság valós helyzetéről szóló összefoglalójukat, amelynek bázisán a következő hónap közepén kerülhetnek a parlament elé az első fontos gazdasági törvényjavaslatok.

Kíváncsian várjuk mindannyian, milyen mérleget állítanak föl a szakértők, s milyen költségvetési-gazdasági pálya bontakozik majd ki előttünk. Tény azonban: az államadósság az idén tetőzik, az EU-IMF-Világbank triumvirátussal már a leendő kormánynak kell tárgyalnia a gigahitel kezeléséről, és a dél-európai fejlemények miatt idegessé váltak a befektetők, a piacok. Eközben nálunk évtizedes csúcson a munkanélküliség, ezrével számolják fel a cégeket, ráadásul ide-oda rángatózik a forint.

A választók pedig csodát várnak a kormánytól.

A leendő kabinetnek nem szabad kapkodnia, de sietnie kell. Tudniillik gyorsan el lehet veszíteni a népszerűséget Magyarországon. Emlékezzünk csak: az Antall-kormány megalakulása után öt hónappal volt a taxisblokád. A másik veszély a teljes hitevesztettség, amely az elmúlt évek következménye. A letargia ugyanis önálló társadalmi tényezővé vált, az emberek a mának élnek, nem takarékoskodnak.

Ebben a helyzetben azt kell hangoztatni, hogy van kiút, és létezik megoldás. De a gazdasági gondok nem változnak meg attól, hogy a kormány megváltozik. Focinyelven szólva: a kormány csak az egyik szereplő, amely lehetőséget teremt, nála van a labda, de más is kell, hogy a meccset meg tudja nyerni.

Zsákbamacskát nem árulnak a gazdaság érintettjei: adócsökkentést szorgalmaznak, a bürokrácia mérséklését, az európai uniós pénzek hatékonyabb felhasználását, a közbeszerzési eljárások rendszerének átalakítását, kisebb államot és a velük packázó hatóságok "pacifikálását".

A felsorolás első pillantásra talán szűk körű, de a merítés mély lehet. Ha a gazdasági élet szereplőinek jogos és legfontosabb igényeit sikerül kielégítenie a harmadik polgári kormánynak, a magyar gazdaságpolitika végre kiszámítható pályára állhat.

Vészhelyzetben pedig ez is felér egy csodával.

(Szajlai Csaba, Magyar Hírlap)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések