ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Fico úr háborog

Fico Róbert háborog Pozsonyban. Háborog, mert élni akarnak a magyarok, még Szlovákiában is - magyarként. Háborog, mert a magyaroknak nem tetszik az új szlovák nyelvtörvény, szeretnék inkább a saját anyanyelvüket használni. Háborog, mert Budapesten az új Országgyűlés és a hamarosan felálló új kormány vissza akarja adni a magyar állampolgárságot a tria­noni döntések miatt utódállamokba szakadt magyaroknak.
Létrehozva: 2010. május 27., 08:14
nyomtat küld

Fico úr Szlovákia miniszterelnöke, és most választások lesznek Szlovákiában, ő pedig győzni szeretne. Úgy véli, hogy Szlovákiában egy választáson győzni csak a magyarok rovására, a magyarok ellen felhergelt szlovákok szavazataival lehet. Most éppen azért háborog főképpen, mert a magyarok nemcsak visszakaphatják azt, amitől őket jogtalanul, erőszakosan megfosztották, de a megcsonkított Magyarország új kormánya és kormányfőjelöltje még csak tárgyalni sem akar vele erről a kérdésről. Fico úr ugyanis most egyszerre nagyon tárgyalni szeretne, miután messzemenően felháborodott a magyarok szándékán, és szlovák "nemzetbiztonsági" fenyegetettséget érez. Ezért aztán ő maga fenyegetőzik, de érzi alighanem maga is, hogy fenyegetőzéseivel túlságosan messzire ment. Nehéz lesz megmagyarázni kisded államában szlovák honfitársainak, hogy e fenyegetőzések hiábavalók voltak, s hogy otthon nyerni akart, s közben Európában vesztett. Mert ennek a szlovák politikának ebben a kérdésben a még megmaradt európai normák szerint veszítenie kell. Érdekes: fel sem merül Fico úr gondolatvilágában, hogy miként is született a szlovák állam, és miből lett Szlovákia - és mikor. Fel sem merül benne a kérdés: vajon 1920-ban, a trianoni békediktátumok alkalmával megkérdezte-e valaki, hogy az ezeréves magyar állam területétől elszakított Felvidéken vagy Felső-Magyarországon élő magyarok hol akarnak élni. Fico úr most konzultációt követelne, de az eszébe sem ötlik, hogy a Csehszlovák utódállam konzultált-e akkor Magyarország vezetőivel. Mintha az is kiesett volna az emlékezetéből, hogy amikor - alig több, mint egy évtizede - a szlovák állam megszületett, a csehektől önállósulva, és nyakába szakadt a felvidéki (ma dél-szlovákiai) magyarság "gondja", akkor zörgettek-e Magyarország kapuján konzultációért a felelős szlovák politikusok, hogy megtárgyalják békésen és ésszerűen a kisebbségi helyzetben náluk élő magyarok jogait és jövőjét.

Amikor kiötlötték az otromba szlovák nyelvtörvényt, és elhatározták, hogy azt meg is valósítják a magyarok ellenében, akkor jöttek-e konzultálni Magyarországra? És amikor az előző szocialista magyar miniszterelnökkel fegyveres gépkocsikonvoj kíséretében átjöttek a határon, tárgyaltak-e érdemben bármiről is, és volt-e szándékuk egyáltalán konzultálni? Arról most nem is szólva, hogy meggondolták-e, mit tesznek, amikor a magyar államfőt nem engedték át a határon, immáron azon a határon, amely az Európai Unióban "átjárható".

Fico úr háborog, és közben nem érzékeli, hogy hol húzódik az a határ, ameddig elmehet magyarellenes rosszkedvében anélkül, hogy ifjú szlovák államát is csúfosan lejáratná nemcsak előttünk, hanem az egész európai közvélemény előtt. Lehet, hogy a szlovák miniszterelnök nem örül az állítólag gyakran ittasan hőbörgő, magát nagy magyarfalónak játszó koalíciós partnerének, Slota úrnak, de az biztos, hogy azonos nyomvonalon haladnak egyre mélyebbre a lejtőn. A magyar miniszterelnöknek ezekkel az emberekkel semmi dolga, különösen nem az ő választási kampányuk idején.

Ezeknek az uraknak van Benes-dekrétumuk, nyelvtörvényük, háboroghatnak azért, hogy szerintünk (és mindenki más szerint is) létezik a Kárpát-medence, és álmodhatnak maguknak sok ezer éves múltat, de államférfiúi képességeket az ő észjárásukkal és magatartásukkal még álmodni is nehezen tudhatnak. A magyar állam nem lehet tekintettel sem képzelgéseikre, sem háborgásaikra, sem pedig "nemzetbiztonsági" hisztériájukra. A magyar államnak a becsülete és önbecsülése is megköveteli, hogy haladéktalanul lépjen - sok évtizedes meghunyászkodás és halogatás után - az elszakított területeken élő magyarság állampolgársága dolgában. "Itt az idő", függetlenül attól, hogy a szomszédos országban most éppen választásokra készülődnek.

A magyarság ügyében eddig mindig volt valamilyen mondvacsinált ok a halogatásra, a nem cselekvésre, a döntésképtelenség magyarázatára. Volt-e ebből valaha is haszna a magyarságnak? Lett-e ettől könnyebb a magyarok sorsa a Kárpát-medencében? Soha. Ezzel szemben kiszolgáltatottságunk e térségben az eddigi kormányok alatt semmit sem csökkent. Az "alapszerződések" részünkről csak a lemondás szerződései voltak, és csak tehetetlenségünk dokumentumai. Most végre valóban itt az idő a cselekvésre, van új magyar kormányzat, van akarat, belátás és elszántság, és nekünk ideje felfelé haladnunk a mélyből.

(Bíró Zoltán, Magyar Hírlap)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések