ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Nem sokaság

Május 29-én, szombaton 15 órakor ismét nagygyűlés lesz a Kossuth téren. Miképpen 2002 tavaszán is volt ott egy nagygyűlés. Az a kétségbeesés, a reményvesztettség nagygyűlése volt, minden méltósága és emelkedettsége ellenére is.
Létrehozva: 2010. május 27., 09:25 | Utoljára frissítve: 2010. május 28., 09:35
nyomtat küld

Ez most a megtalált reményé lesz.

Ez a mostani nagygyűlés nem is érthető, nem is élhető át egy mondat nélkül, amely mondat a parlamentben hangzott el, a kormányprogram beterjesztésekor, Orbán Viktor szájából: "Az új társadalmi szerződés első pontja a hazaszeretet."

Ez az a mondat.

Sokan talán nem is értik egészen pontosan ezt a mondatot, de egészen biztosan érzik. Érzik, hogy valami készül.

Pontos megértés helyett megérezni valamit - furcsa állapot, különös pillanat, s némi ellentmondás. Éppen olyan ellentmondás feszül ebben, mint a mostani új társadalmi szerződésben.

A társadalmi szerződés lényege, hogy az egyén önként lemond veleszületett, természetes jogainak egy részéről az állam javára, de ezért a lemondásért cserébe megkapja a hatalmat gyakorlók ellenőrzésének jogát. Ez a felvilágosodásban gyökeredző társadalmi szerződés lényege. Montesquieu és Rousseau, a tűz és a víz álmodta meg így.

Aztán a felvilágosodás - bocsánat: Felvilágosodás - elindult hódító útjára, hogy éppen most, a szemünk láttára fusson zátonyra a nyugati civilizáció partjainál. Zátonyra futott, mert hosszú volt az út, sok volt a vihar, egyre több az utas, és sok-sok mindent kidobáltak a hajóból, míg az végül irányíthatatlanná vált.

Valamiért megtartották a szekularizációt, az egyén feltétlen tiszteletét, az énkultuszt, a lassan mindent behálózó és megfojtó liberalizmust és a szabad versenynek hazudott szabadrablást. De kidobták a közösségi jogokat, a szolidaritást, a kollektivizmust, a nemzetet és a nemzeti érzést. Vagy ha úgy tetszik, hát a hazaszeretetet.

Így száguldott a biztos pusztulás felé a bolondok hajója.

Mögötte uszadékfákon, tutajokon hánykolódott a nemzet, a hazaszeretet és minden egyéb, amit kihajítottak.

S jött a zátony, a szükségszerűség. A csömör, a kiábrándultság, az élhetetlen élet zátonya. A Felvilágosodás és liberalizmus nagy és irányíthatatlan hajójának végzete az emberek felismerése, hogy így nem lehet tovább élni. Illetve: néhányan már tudják ezt, a mély és hallgatag többség pedig csak érzi. És esetünkben ez az érzés nagyobb és fenyegetőbb bizonyosság minden egzakt tudásnál.

S lám, itt az új kormány, amely hajlandó végre megkötni az új társadalmi szerződést a néppel, tehát visszanyúl a Felvilágosodás legszebb hagyományaihoz, s az új társadalmi szerződés első pontjának mindjárt a Felvilágosodás hajójából régen kidobott hazaszeretetet teszi meg. Hogy a mély és hallgatag többség nehogy valami végzeteset, visszavonhatatlant és rettenetest cselekedjék, rádöbbenvén rút megcsalatására, kifosztására.

Elodázhatatlan tett ez. Éppoly szükségszerűség, mint a mi zátonyunk.

S ezzel együtt jár a Mindenki beemelése a nemzet sáncai közé. Igen, a nemzeti reneszánsz már nem egyszerűen közeleg, hanem itt jár, lopakodik közöttünk. Csak szintúgy kevesen látják, ismerik, sokkal többen viszont érzik.

S ez a homályos érzés is fontosabb most majd mindennél.

Ez az érzés viszi ki a népet szombaton a Kossuth térre.

S hozzon is, mindenkit! A Mindenki beemelése a nemzet sáncai közé nem is kezdődhet másképpen, mint az elszakítottak beemelésével és az itt maradottak közötti kiengesztelődéssel.

Még nem tudom, levontatjuk-e zátonyra futott hajónkat, kijavítjuk, s visszavesszük a kidobáltakat a fedélzetre, vagy új hajót ácsolunk. Ám akár így, akár úgy, szükség van mindenkire.

"Nem sokaság hanem lélek / s szabad nép tesz csuda dolgokat."

Bizony, nincs új a nap alatt, hát "kiáltsd az éjbe Berzsenyinket".

Így gyertek, ilyen lélekkel.

(Bayer Zsolt, Magyar Hírlap)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések