ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Szembe a forgalommal

Ugye tetszik emlékezni még arra a viccre, amikor a sofőr panaszkodik, hogy minden hülye szembe megy a forgalommal az autópályán? Most pedig tessék elképzelni, hogy az állam nem bünteti meg a forgalommal szembe haladókat, sőt inkább ösztönözni kezdi ezt a jelenséget. Majd amikor ennek az ösztönzésnek köszönhetően a normálisan közlekedők kisebbségbe szorulnak, akkor a hatóságok úgy állítják helyre a rendet, hogy az ösztönzöttek közül néhány százezernek elveszik a kocsiját. Arra hivatkozva, hogy különben elkerülhetetlen lenne az országos közlekedési katasztrófa, és különben is, aki elég hülye volt ahhoz, hogy szembe haladjon a forgalommal, annak viselnie is kell a következményeket. Elvégre piacgazdaság van, és minden állampolgárnak felelnie kell saját döntéseiért.
Létrehozva: 2010. május 28., 08:32
nyomtat küld

Ez nem egy rémálom, ugyanis pontosan ez történt a hazai devizahitelesekkel. A pénzügyi autópályán ugyanis azok közlekednek normálisan, akik abban a valutanemben veszik fel a hiteleket, amiben a fizetésüket kapják. Rövid távon szembe lehet menni a forgalommal, mondjuk egy kocsi vásárlásához szükséges, egy-két éves hitel erejéig. Az viszont, aki a saját családja jövőjét és otthona biztonságát egy vagy több évtizedre kiteszi egy tőlünk teljesen idegen valuta ingadozásának, az pontosan ugyanolyan agyament, mint aki az autópályán megpróbál Pestről Egerbe a szembe sávban eljutni. A valutaárfolyamok ugyanis igen széles sávban ingadoznak forintban, gondoljunk csak az ezredforduló éveinek 300 körüli dollárárfolyamára. A törlesztőrészletek tehát olyan többletet produkálhatnak, amibe belebukhat a családi költségvetés. Mivel nem feltételezem, hogy a magyar állampolgárok nagy tömegei veszítették volna el józan ítélőképességüket, ebbe a képtelen konstrukcióba csak úgy kerülhettek, hogy belekényszerítették őket.

Annak idején, amikor Gyurcsány Ferenc kijelentette egy évértékelő beszédében, hogy az országot úgy kell irányítani, mint egy vállalkozást, mert mindegyiknek pénzügyi egyensúlyban kell lennie, mi balgán a hatékonyság növelésére gondoltunk. Az állami intézmények hatékonysága azonban egyre siralmasabb lett, míg végül már egy törvényjavaslat előkészítése is lehetetlen feladatnak bizonyult. Eközben kiderült, hogy a szocialista vezetésnek ez csupán annyit jelentett: ezután a közös kasszát a saját vállalkozásuknak tekintik, vagyis annyit vesznek ki belőle, amennyit akarnak, forrásaival tetszésük és belátásuk szerint rendelkeznek. Ja, és annyi hitelhez használják fedezetnek, amennyihez jónak látják. Márpedig a hatalom megőrzése érdekében semmi sem drága. A gond csak ott volt, hogy időnként ki kellett menni a piacra és újabb hiteleket kellett felvenni, ennek a szétlopott, s ezért rendkívül alacsony hatékonyságú, országméretűre duzzadt szocialista vállalkozásnak a finanszírozására.

A pénzvilág viszont nem hülye, és tudta: egyre többet fognak kérni ennek a hosszú távon fenntarthatatlan költekezésnek a pénzelésére. Ezért egyre magasabb hozamot kért az újabb pénzügyi injekciókhoz, ami a hazai kamatszint emelkedéséhez vezetett. Amikor egy ország átlépi a GDP tíz százalékát jelentő lélektani határt az eladósodottságban, akkor a pénzvilág elkezd kételkedni abban, hogy vissza is tudják azt majd fizetni. Ennek megfelelően igen magas árat szab a további kölcsönökért. Vagyis igen magasra kell emelni a kamatszintet ahhoz, hogy az adósságteher finanszírozható maradjon, és emellett az elvtársak még nyugodtan lophassanak. Igen ám, de a megemelt kamatszintet sem a magyar vállalkozások, sem az átlagember nem tudja kigazdálkodni. A bankok nem nagyon tudnak így hitelezni, vagyis felkopik az álluk.

És ekkor jött az ötlet: áruljunk devizahitelt. Így lett az egyetlen megfizethető kamatszintű kölcsön az, amit egy másik ország valutájában lehet felvenni. A bankok a kezüket dörzsölték, és majd hülyék lettek volna az ügyfeleket felhomályosítani arról, mekkora kockázatot is vállalnak. Azt sem vizsgálták meg, hogy a kliensek hitelképessége mekkora árfolyam ingadozást bír el. A pénz ömlött kifelé, mindenki jól járt, egészen addig, amíg be nem következett a válság.

Először az ország dőlt be, és pénzügyi csődbe is ment volna, ha az Európai Unió nem menti meg a Nemzetközi Valutaalappal karöltve. Ettől természetesen beindult a kurzusok ingadozása, és több százezer devizahiteles is a csőd szélére került. Őket azonban nem mentette meg Brüsszel, ráadásul a saját kormányuk is elfordult tőlük, mondván: ha elég hülyék voltak ahhoz, hogy vállalják a devizahitellel járó kockázatot, akkor most fizessenek is meg érte, elvégre mindenkinek vállalnia kell döntésének következményeit. Ideje lenne ezzel szembesíteni a helyzetet előidézőket is!

(Szalontay Mihály, Magyar Hírlap)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések