ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Így bankolnak az MNB-ben

Jegybankokat a történelmi újkor hajnalán uralkodói akarat vagy törvényhozás létesített. Gyakori volt a banki visszaélés az aranyat helyettesítő papírokkal, amiből sok súlyos csőd keletkezett. Az uralkodó vagy a törvényhozás ezért megtiltotta aranyhelyettesítő bankjegyek kibocsátását másnak, mint az általa kijelölt banknak. Ez az egy lett a jegybank, jelezve, hogy fő tevékenysége a bankjegykibocsátás. A jegybank hivatalos elnevezése utal az országra, ahol működését kifejti (Bank of England, Deutsche Reichsbank, Magyar Nemzeti Bank stb.).
Létrehozva: 2010. június 2., 10:14
nyomtat küld

A jegybankok fokozatosan az adott országok bankjai tevékenységének fő irányítójává, szabályozójává váltak. Gondoskodnak a forgalomba kerülő pénz szükséges mennyiségéről, a pénzérték belső és külső stabilitásáról. A kormányokkal együttműködve független intézményként elősegítik a gazdaság fenntartható fejlődését, az adott ország felhasználható nemzeti jövedelmének gyarapodását. A Magyar Nemzeti Bank az ismételt központi jegybankká válása, 1991 óta ezen feladatok ellátásával alig hozható kapcsolatba. Ehelyett még veszteséges kereskedelmi banki tevékenységet is folytatott. A pénzforgalmon és hiteléleten keresztül inkább gátolta, mint serkentette a fenntartható fejlődést, a hazai pénz stabilitásáról - mind belföldön, mind az árfolyam tekintetében - nem gondoskodott.

A múlt felelevenítése után különösen érdekes annak vizsgálata, hogy ma, válságos körülmények közepette miként végzi feladatát; javít vagy tovább ront a visszaeső és stagnáló hazai gazdaság állapotán. Cégekéhez hasonlóan a bankok tevékenységéről is azok mérlege ad értékelhető látleletet. E látleletek köznapi értelmezésében a hazai szakirodalom idáig nem jeleskedett. A közvélemény a banki élet hétköznapjairól vajmi kevés ismerettel rendelkezik, annak ellenére, hogy - kiváltképpen a jegybank ügyei - közvetlenül is képesek a mindennapok, az élet minőségének alapos befolyásolására. Hiányoznak a banki történések napi politikai feldolgozásai is, pedig ezek néha nagyobb hatással vannak a politikára, mint némely több százezres utcai tüntetés vagy médiainvázió.

Tekintsük át ezek után a jegybank mérlegét ilyen szemmel. Mindenekelőtt feltűnően nagy összegű devizatartalékokat találunk a jegybanki aktívák oldalán. A 35 milliárd euró impozáns összeg, hisz megközelíti a hazai nemzeti jövedelem 40 százalékát. Akár büszkék is lehetnénk erre. A tartalék azonban szinte holt tőke, fedezet, hogy bármikor eleget tudjon tenni az ország a külföldi fizetési kötelezettségeinek. A készenlét miatt ezzel a tőkével nem is lehet sokat keresni, tartósan nem lehet lekötni, és a devizakamatok elenyészőek. A helyzet siralmas, ha a devizatartalékot mint holt tőkét nézzük, de még több az ok a bánatra, ha annak forrásait is kutatni kezdjük. E készletnek csak kisebb része származik abból, hogy manapság (kényszerűségből) kevesebbet importálunk, mint exportálunk, tehát a külkereskedelem devizát termel, amelyet elad a jegybanknak. A készlet nagyobb része drága hitelekből származik, amelyeket a piacon vagy az IMF-EU-kettőstől vettük fel. A devizakészlet egésze tehát már nem egy alig jövedelmező tőketest; súlyos kiadást jelent, amelynek mértéke eléri az éves uniós befizetésünket. A devizatartalék költségei tehát csökkentik az elosztható nemzeti jövedelmet.

A bankmérleg másik oldalán is találunk furcsaságokat. A legfontosabb, hogy a hazai - tulajdonosaik szerint külföldi - kereskedelmi bankok rengeteg pénzt tartanak rövid (kéthetes) lejárattal a jegybankban. A betétekre a jegybank kamatot fizet, visszafizetésüket az állam szavatolja, hisz a jegybank 100 százalékos állami tulajdon. Az összeg nőttön nő, mára elérte a 4500 milliárd forintot (cca. 17 mil­liárd euró). Mind az eszközoldalon felhalmozott devizatartalékokra, mind a forrásoldalon kamatozó betétként fogadott kereskedelmi banki pénzekre igaz: ma a jegybank óriási tőkét köt le, amelynek együttes mértéke eléri az éves GDP felét. Történik mindez akkor, amikor a magyar gazdaság és a háztartások forráshiánytól fuldokolnak, csődbe jutnak, felszámolásra kerülnek. Ez a jegybanki magatartás aligha lenne a követendő példa a pénzügyi szakkönyvekben.

Meg kell még fejteni azt is, hogy kinek szolgál a jegybank, ha nem a magyar gazdaságnak és a háztartásoknak. A mérlegben erre is van válasz. A tartalék a jegybank vagyona, a kereskedelmi bankok rövid betétei pedig a tartozása. Utóbbit, ha kérik, vissza kell fizetni. A bankok ma nem hitelezik a gazdaságot, inkább a jegybankba teszik a pénzüket. Várnak, hogy valaki (a magyarok) rendbe tegyék a gazdaságot. Ebben ők nem kívánnak szerepet vállalni, egygrammnyi kockázatot viselni. Ha beindul a növekedés, és csökkennek a kockázatok, esetleg "kimennek" a gazdaságba; ha nem, akkor fogják magukat, és elhagyják az országot, ám előtte devizára váltanak. 17 milliárd eurónak a tartalékból már meg is van a helye.

A jegybank - azon túl, hogy a szűkös hazai tőkeforrásokból aránytalanul sokat köt le, ami sokba kerül - nem a magyar gazdaság és a háztartások érdekét szolgálja, noha ezek az irdatlan költségek kényszerű viselői. Ezenfelül saját mérlegébe olyan csapdát épített, amelynek fedele bármikor ránk zárulhat, romba döntheti a forintot, és illúzióvá teheti a gazdasági kilábalást. Ekképpen bankolnak a jegybankban nálunk.

(Boros Imre, Magyar Hírlap)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések