ajánlott oldalak

Luxemburgba utazott a közigazgatási és igazságügyi miniszter

Létrehozva: 2010. június 3., 17:27
nyomtat küld

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter ma, június 3-án Luxemburgba utazik, ahol részt vesz az EU igazságügyi minisztereinek tanácsülésén. Az ülés margóján számos kétoldalú tárgyalást is folytat, többek között Viviane Reding asszonnyal, az EU igazságügyi együttműködésért, alapvető jogokért és állampolgársági ügyekért felelős biztosával.

Az Európai Unió Bel-és Igazságügyi Tanácsának mostani ülésén az igazságügyi miniszterek több olyan témát is tárgyalnak, amelyek közvetlenül érinteni fogják az Unió polgárainak mindennapjait. Szó lesz a házasság felbontásával és a különválással kapcsolatos tagállami szabályok összehangolásáról, valamint egy olyan rendeletről, amely megkönnyítheti - gyorsabbá és költségkímélőbbé teszi - az örökösök hagyatékkal kapcsolatos, határokon átnyúló igényérvényesítését. Az igazságügyi miniszterek tárgyalnak az anyanyelvhasználatról, pontosabban a büntetőeljárás során igénybe vehető tolmácsoláshoz és fordításhoz való jogról, továbbá, az ún. Európai Védelmi Határozatról, mely a távoltartásra vonatkozó tagállami együttműködést javítaná. Az ülés fontos témája lesz az emberkereskedelem elleni fellépés, amely nemcsak a jelenlegi spanyol, hanem a majdani magyar elnökség számára is prioritás.

A miniszterek várhatóan áldásukat adják arra a tárgyalási mandátumra, amely lehetővé teszi, hogy meginduljanak a tárgyalások az EU csatlakozásáról az Európa Tanács emberi jogi egyezményéhez. Az egyezményben részes félként az Európai Unió a jövőben hatékonyabban biztosíthatja majd polgárai számára az alapjogok védelmét. A Bel-és Igazságügyi Tanács foglalkozik az EU és az USA terrorizmus elleni együttműködésével, illetve annak az adatcsere egyezménynek az előkészítésével, mely a terrorizmus elleni fellépés során a személyes adatok védelmét hivatott garantálni. A tanácsülés napirendjén lesz továbbá az egységes európai igazságügyi portállal kapcsolatos jelentés: a portál a tervek szerint hozzáférést biztosít majd a nemzeti és az uniós jogszabályokra, a nemzeti jogrendszerekre, illetve az egyes eljárásokra vonatkozó információkhoz, tagállami nyilvántartásokhoz. Az első, statikus változat valószínűleg 2010 júliusától lesz elérhető a nagyközönség számára.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter másfél napos luxemburgi útja során kétoldalú tárgyalásokat folytat a spanyol, a belga, az osztrák, a német és az ír igazságügyi miniszterrel, valamint az illetékes uniós biztossal, Viviane Reding asszonnyal is.

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság

médianaptár
-több