ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

A Megmaradás kápolnája

Tőmondatokban beszéljünk róla. Elvették a hazánk kétharmadát. S ezzel együtt nemzetünkből is ennyit. Van, akinek ez semmit sem jelent. Nekik mondom: próbálják elképzelni, hogy felébrednek holnap reggel, és Magyarország tizenkilenc megyéjéből tizenhárom nem Magyarország többé.
Létrehozva: 2010. június 4., 08:29 | Utoljára frissítve: 2010. június 4., 08:45
nyomtat küld

Próbálják elképzelni, hogy Magyarország holnap reggel Budapestből, Pest, Nógrád, Fejér megyéből meg még fél Bács-Kiskunból, darabka Borsodból s még egy picike Szolnokból áll. És ennyi. Szeretném, ha Gyurcsány Ferenc egyetlenegyszer az életében el tudná képzelni, hogy reggel arra ébred, Pápa nem Magyarország többé, s az édesanyja nem magyar állampolgár többé. Hanem szerb. Vagy osztrák. Vagy... Teljesen mindegy. S ne áltassa magát olyasmivel, hogy mindez mesebeszéd. Ugyanis ezerévnyi államiság után éppen ilyen mesebeszédnek gondolták ezt Kolozsvárott, Kassán, Munkácson, Szabadkán és az Őrvidéken. S a mesebeszéd, a rémálom valósággá lett egy iszonyatos órán, és...

És nincsen és. Tessék olvasgatni Tormay Cécile-t, és Szabó Dezső Elsodort faluja sem árt. Legalább a vonatkozó fejezetek. Tessék belenézni egyszer az életben egy öreg székely szemébe. Hogy minden érthető legyen. Ha a rémálom valósággá válna még egyszer, mindent megtennék azért, hogy Gyurcsány Ferenc édesanyja visszakapja magyar állampolgárságát. S ezzel büntetném legjobban a fiát. Erről ennyit. Aki ebből sem ért, annak nincsen több mondandóm. S mindenki másnak van fontosabb mondandóm. Azt szeretném, ha Trianon iszonyatából összekovácsolnánk végre a jövőt. S ha méltóképpen fejet hajtanánk azok előtt, akik kilencven esztendőn át megmaradtak magyarnak. Megmaradtak, pedig óriási erők mozdultak meg azért, hogy ne maradhassanak meg. Óriási erők az utódállamokban s persze idehaza is. Idehaza, ahol a kádári-aczéli "kultúrpolitika" prioritásai közé tartozott a határon túli magyarság elfelejtése és elfelejtetése. Úgy is mint a haza- és nemzetárulás minősített esete. S ők, az elszakítottak, ki- és megtagadottak, megmaradtak magyarnak. Nekünk pedig ebbe kell belekapaszkodnunk, ha Trianon borzalmából valamiféle erőt s jövőt akarunk meríteni. S akarunk, mert akarnunk kell.

Ezért gondoltam a következőket: a történelmi Magyarország minden településére, ahol még élnek magyarok, juttassuk el a következő felhívást: írjanak egyetlen mondatot, amelyet üzenetként szánnak a következő ezer esztendő magyarságának. Lehet ez idézet, vagy írják ők maguk - mindegy az. Csak írják meg. S ha megvan, hát véssék rá településük nevével együtt egy kőlapra. Így lesz nekünk körülbelül kilencezer kőlapunk. Kilencezer kőlapunk, kilencezer mondatunk. Eredetileg azt gondoltam, ebből a kilencezer kőlapból építünk majd egy falat, s az lesz a Megmaradás fala. De Makovecz Imre azt tanácsolta, építsünk inkább egy kápolnát vagy templomot, és azt burkoljuk belül azzal a kilencezer kőlappal. S legyen az a Megmaradás kápolnája vagy a Megmaradás temploma.

Igen. Legyen az. Legyen így. Legyen Trianonból hit, remény és jövő. És örök üzenet az örök magyarságnak. Kérem a történelmi egyházakat, segítsenek. Hiszen csak papjaik tudnak eljutni a történelmi Magyarország minden településére. Kérem Semjén Zsoltot, Kövér Lászlót, segítsenek ebben. Kérek mindenkit, aki tud, segítsen. Kérem Orbán Viktor miniszterelnök urat, segítsen. Épüljön fel a ciklus végére a Megmaradás temploma. Hogy soha ne felejtsük el Trianont, de ne csak sírjunk és átkozódjunk.

Hanem lássuk: túléltük azt is. És túl fogunk élni mindent.

(Bayer Zsolt,Magyar Hírlap)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések