ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Ki kell úszni!

Aki él és mozog, s teheti, annak most a gátakon a helye. Eddig szinte csak a tévében láttuk, milyen is az valójában, amikor a folyók nekiindulnak, s megállíthatatlanul mosnak el maguk előtt mindent. Azonban most a szemünk előtt válik Magyarország katasztrófa áldozatává, s felsorolhatatlan, hány helyen van pokoli helyzet.
Létrehozva: 2010. június 7., 09:15
nyomtat küld

Rögtön az elején kijelenthetjük: árvíz nem azért van, mert a kormányzati átadás-átvétel után pánikhangulat alakult ki a tőzsdén, s nem is azért, mert az unalomig emlegetett csontvázak kidőlnek azokból a bizonyos szekrényekből. Persze a megelőzésre koncentrálni, és az ígéreteket betartani nem az elmúlt időszak bástyái közé tartozik, de jelen pillanatban nem szabad ezen keseregnünk. Hiszen, mondjuk el még egyszer, aki él és mozog, s teheti, annak most a gátakon a helye. Ha pedig a két kezét nem tudja felajánlani segítségképpen, az úgy segítsen, ahogy tud: hívja a segélyvonalakat, segítse a rászorulókat, ajánlja fel, amit lehet.

Nyolc megyében hirdettek vészhelyzetet, 23 ezer ember áll helyt a gátakon, mégis négyezer embert kellett kimenekíteni otthonából. Házak dőlnek össze, családok költöznek sátrakba, tornatermekbe és kollégiumokba, termőföldek úsznak el, s velük úszik a teljes idei termés. Amint ennek az egésznek vége van, és levonul az ár, valamit kezdeni kell ezzel a helyzettel.

A napokban olvasgattam Trianon kapcsán a korabeli publicisztikákat. A szerződés aláírásának napján nem az jelentette az akkori magyar újságíró-társadalom legnagyobb gondját, hogy miként fognak mindent visszaszerezni, vagy miként kell búskomoran, leszegett fejjel beletörődni az elképzelhetetlenbe, hanem az, hogy a rájuk (ránk) kényszerített helyzettel igenis kezdeni kell valamit. Ki kell belőle mászni, s ezért hosszan sorolták a jövőbeni feladatok sokaságát. Tegyük ezt mi is, hogy most kiúszhassunk, s ha ne adj ' Isten újra ekkora ár törne ránk, megúszhassuk.

A kormánynak meg kell keresnie minden olyan hibát, amit eddig nem vettünk figyelembe, amit eddig elhanyagoltunk, hogy többet ilyen katasztrófa ne fordulhasson elő. Igenis az utolsó centiméterig át kell vizsgálni a gátakat, a csatornazsilipeket, sokkal nagyobb gondot kell fordítani felújításukra, vizsgálatukra és megőrzésükre, hiszen nem egy alkalommal láttuk, hogy a szétlopott szerkezetek miatt dől össze a konstrukció, és emberi életek kerülnek veszélybe. Igenis meg kell erősíteni a közrendvédelmet, hogy az idehaza szinte ismeretlen fosztogatás fogalma még csak be se kerülhessen a híradásokba, s hogy az otthonaikat elhagyni kényszerülőknek ne a saját életüket kockáztatva kelljen az ártérben maradniuk, s megvédeniük értékeiket. Igenis újra lehet és kell gondolni, újra lehet és kell tervezni és építeni Magyarország csatornahálózatát, a folyók árterének kialakítását és a gátrendszereket, hiszen elég, ha csak a Hernád hatvan (hatvan!) kilométeres, szinte védtelen szakaszára gondolunk. Igenis számba kell venni, fel kell mérni a mozgósítható férfilakosságot, azokat, akik, ha lenne ilyenünk, sorkötelesek lennének vagy legalább tartalékosok. És igenis segítséget kell nyújtani a bajbajutottaknak minden kormányzati és lakossági eszközzel. És igen, szükség van nemhogy a polgárőrségre, a rendőrségre és a katonaságra, de a kisebb kihágásért kapott büntetésüket töltő elítéltekre is, akik most is ott dolgoznak a védműveknél. Nekik ezt jó magaviseletként el is lehet számolni.

Most tehát nekünk sem azon kell keseregnünk, hogy ki, mennyit és miből épített többet, s hogy mi is vezetett a pusztításhoz, hanem arra kell összpontosítanunk, hogy azok, akiknek feje fölül tűnt el egész életük munkája, a legrövidebb időn belül visszatérhessenek újjáépített otthonaikba, nekiláthassanak gyermeket nevelni, dolgozni, egyáltalán, újrakezdhessék az életüket. Azt az életet, amelyet elsodort a természet: a víz, amely nem szokott kérdezősködni, hogy jöhet-e, s nem hazudja azt, hogy kisebb lesz a vártnál.

(Pion István, Magyar Hírlap)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések