ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Akció, indul!

Végre! Csomagszintű kormányrendelkezések helyett rendszerszintű változásokat megcélzó akciótervet fogadott el az új kormány, amelynek részleteit Orbán Viktor miniszterelnök tegnap ismertette az Országgyűlésben.
Létrehozva: 2010. június 9., 09:10
nyomtat küld

Megkockáztatjuk: ha sikerrel jár a szóban forgó gazdaságpolitikai koncepció, amelyhez szükség lesz a társadalmi nihil és az értelmiségi cinizmus leküzdésére is, az felér majd egy "mini" rendszerváltással. És tényleg: az intézkedések egyike-másika hatalmas átalakulást generálhat.

Mielőtt rátérnénk a részletekre, nem árt felidézni: nyolc éve, továbbá 1994 és 1998 között csak megszorításokkal, kisebb-nagyobb "csomagokkal" (Bokros-Horn, Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai), száz- és kétszáz napos ötletelésekkel tudott magán és ígéretlistáján úrrá lenni, valamint kirukkolni a balliberális oldal. Persze tudtuk: a befektetőket, a multinacionális cégeket és bizonyos hazai érdekköröket feltétel nélkül kiszolgáló hatalom csak ideig-óriág képes megkaparintani a kormányrudat.

Miért is elsőrangú, majdnem szimbolikus jelentőségű kérdés a gazdaságpolitika? Azért, mert a világ és mi, magyarok most kezdünk kijönni a válságból. Ráadásul egy súlyos örökséggel.

Magyarország hosszú ideje hitelből él, azt pedig mindenki tudja: minél több kölcsönt veszünk fel, annál nagyobb az adósság, s annál nagyobb a törlesztőteher. Hazánk azért került és kerül rendre a globális pénzügyi világ fókuszába, mert rendkívül eladósodott.

Jöjjön pár adat: míg az Orbán-kormány hivatali idejének a végén az államadósság a gazdaság éves teljesítményéhez mérten 53 százalékos volt, ez idén meghaladja a 80 százalékot. Több mint 21 ezer milliárd forint jelenleg az államadósság, ezzel szemben a magyar gazdaság évente átlagosan 25-26 ezer milliárdot termel!

A pénzügyi kölcsönökre épülő világ azonban véget ért. A világ gazdagabb részén a krízis megmutatta, hogy spekulációra nem lehet felépíteni egy országot. A magyar választók vették a lapot, és vette a lapot az új kormány is, amikor a spekulatív kapitalizmus helyett a termelő kapitalizmus rendszerét helyezi előtérbe. Tudniillik a jobbközép kormány akciótervének utóbbi az eszmerendszere.

Egyébként az új gazdaságpolitikai koncepció 29 lépésből áll, a cél pedig nem kevesebb, mint egy új rendszer kiépítése a gazdaságban is. Ennek el is jött az ideje. Hiszen a régi rendszert, amely elméletben és gyakorlatban is régi, alkalmatlannak ítélték meg a választók. Mert az nem oldotta meg problémáikat, ráadásul a mai világ kihívásaira sem tudott megoldást fölmutatni.

Nem győzzük hangsúlyozni: az MSZP, illetve korábban az SZDSZ kétszer négy évet kapott a kormányzásra. Arra futotta belőle, hogy klientúráját megerősítette, pozícióit bebetonozta, működtette média-, pénz- és kultúrkörét.

Azért keserű az örökké fanyalgók szájíze, mert az említett struktúrák innét kezdve nem működnek. Új időszámítás kezdődik a gazdaságban is, ezáltal pedig új mércék lépnek életbe a mindennapokban is. Az új gazdasági rendszer kölcsönös felelősségvállalást is feltételez, többek között ezért van szükség bankadóra, a régi gazdasági elit leváltására, az állami kiadások csökkentésére, az adózói szemlélet megváltoztatására.

Ne legyenek azonban illúzióink. A "túloldalról" a második Orbán-kormány minden egyes tettére nemet mondanak majd, gátolják az elképzelések, döntések megvalósítását. Már most boszorkányüldözést említenek azok, akik 2002-től több ezer dolgozót küldtek - vélt politikai meggyőződés miatt - az utcára.

Bár a parlamenti ellenzék nem egységes, de nem lesz kíméletes - ez a tegnapi parlamenti hozzászólásokból is kiderült. Alig telt el másfél hét a kormányzásból, máris az Orbán-kormány felelősségét emlegetik.

Noha ők is tudják: lejtmenetből a legnehezebb fölkapaszkodni. Mégis: az első akcióterv erre tesz kísérletet.

Hajrá!

(Szajlai Csaba, Magyar Hírlap)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések