ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Visszavágó törölve

Húsz év óta nem emlékszem ilyesmire. Az Orbán-kormány első, 29 pontos, a parlament keddi ülésén ismertetett gazdasági akciótervét a piacok, politikai elemzők, gazdasági szakemberek és újságírók zavarba ejtően egységes kórusa üdvözölte. A több mint MSZP közeli Népszava összeállítása az intézkedések többségét kedvezőnek ítélte, a Népszabadság pedig tegnap Piros pont címmel írt vezércikket a témában.
Létrehozva: 2010. június 10., 08:12
nyomtat küld

Az ellenzék természetesen igyekezett fogást találni a miniszterelnöki beszéden - bár volt, aki jobb híján csak folytatta a valóban szerencsétlen múlt heti fideszes nyilatkozatok ekézését -, néhol harsány túlzásra is ragadtatta magát, de talán e pártok vezetői is érezték: ebben most aligha számíthatnak a közvélemény és a politikát hivatásszerűen kommentálók széles körű egyetértésére.

Biztosan nem azért, mert az Orbán Viktor által ismertetett akcióterv támadhatatlan. A társadalmi igazságosságot számon kérve például kifogásolható lehet az egykulcsos adórendszer; fájdalom, ehhez a vitához hiteles és erős baloldali pártra is szükség lenne a parlamentben, márpedig a jelenlegi MSZP biztosan nem ilyen. Figyelemre méltó, hogy mintha az LMP próbálta volna meg elfoglalni ezt a pozíciót, neokonzervatív fordulatot, szegényellenes politikát emlegetve. Csakhogy az új kormány körvonalazódó gazdaságpolitikájának éppen az az egyik legjellemzőbb vonása, hogy felcímkézhetetlen. Piacpárti, de védelmet ígér a legelesettebbeknek, és az eddiginél lényegesen nagyobb terhet rak a pénzügyi szektorra. Adót csökkent, de a legalsó réteget is bevonja a közteherviselésbe, miközben legfelül kéri a legnagyobb áldozatot (Simor András kezéből alighanem kiesett a teniszütő kedd délután, noha segélyre ezután sem fog szorulni). És az intézkedéscsomag - amellett, hogy hangsúlyosan család- és középosztálybarát - komoly érdekeket sért a közszférában, de a cél bizonyosan nem az állam gyengítése, hanem a gazdaság, a magyar vállalkozók lélegzethez jutása.

Az akcióprogram kedvező fogadtatásának fő oka az lehet, hogy éppen abban a pillanatban szakított a szükséges és a lehetséges harmonizálására képtelen évtizedes politikai gyakorlattal, amikor arra a legkevésbé látszott esély. Néhány kitörési kísérletet leszámítva egészen mostanáig cipeltük magunkkal a Kádár-kor szörnyű örökségét, az eladósításra alapozott jóléti intézkedések és a megszorítások váltakozását, amikor az igazság pillanatának eljövetele mindig a társadalomtól kért fájdalmas, ám lényegében hiábavaló áldozatvállalást jelentette reform címszó alatt. Gyurcsány Ferenc és köre arra készült, hogy a Fidesz ezt a történetet írja tovább, és fordított szereposztásban megismételhető a 2006-os választások utáni vita a szavazók megtévesztéséről, hazugságról és hitelvesztésről. Az intézkedések számos részlete még homályos, de annyi biztos, hogy ez a számítás nem vált be, nem lesz visszavágó. Az akcióterv mértékadó vélemények szerint úgy óvja a törékeny költségvetési egyensúlyt, hogy nem rontja a gazdaság növekedésének esélyeit, jelentős adócsökkentést is tartalmaz, s a logikája gyökeresen eltér a Bokros- vagy Bajnai-féle egyoldalú megszorításokétól.

A Fidesz-KDNP példátlan felhatalmazásával élve óriási lendülettel látott munkához, s néhány hét alatt régóta rendezetlen ügyek során jutott túl. A gazdasági akciótervvel olyan feladatnak feszült neki, amelynek kezelésében vajmi keveset segít a kétharmad. Az első benyomások szerint szorító külső és belső körülmények között is teremthető itt és most mozgástér, ha van hozzá politikusi tehetség, és lehet másként gondolkodni a gazdaságról, mint ahogy eddig megszoktuk. Talán a legkínosabbnak látszó csapdahelyzetből is van kiút. És ez igazán szerény dicséret ahhoz képest, hogy a leváltott kormány pénzügyminisztere, Oszkó Péter politikailag zseniálisnak nevezte Orbán Viktor beszédét.

Mi ez, ha nem forradalom?

(Szerető Szabolcs, Magyar Nemzet)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések