ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Élet-halál felett

A váratlanul lemondott német államfő, Horst Köhler utódját június 30-án választja meg a szövetségi közgyűlés. Tehát az eddigi gyakorlattól eltérően nem hétvégén, hanem szerdán, ráadásul az alkotmány által kijelölt határidő utolsó napján. Csakhogy mindez senkit sem érdekel, az egyetlen lényeges szempontról Norbert Lammert, a Bundestag elnöke így adott tájékoztatást: "Sikerült egy olyan napot találni, amikor szünnap van a labdarúgó-világbajnokságban." Ezek után mondja valaki, hogy túlzott Bill Shankly, a Liverpool legendás menedzsere, amikor kijelentette: "A futball egyesek szerint élet-halál kérdése. De én nem értek egyet ezzel, sokkal több annál."
Létrehozva: 2010. június 11., 08:59
nyomtat küld

A jelek szerint valóban. Ám a ma kezdődő vb kapcsán ez nem feltétlenül örömteli, inkább hátborzongató felismerés. Hisz bár Shankly részéről puszta szófordulat volt élet és halál emlegetése, azzal, hogy sportdiplomáciai és gazdasági indokok alapján a Dél-afrikai Köztársaság lett a torna helyszíne, az aforizma aktuális és riasztó értelmezést kapott. Az országban ugyanis naponta mintegy ötven gyilkosságot követnek el, jobbára rablási szándékkal, Fokvárost a statisztikák a földkerekség negyedik legveszélyesebb településeként tartják számon. Igaz, a helyiek ezt cáfolják, szerintük Johannesburgban sokkal nagyobb a vész. A szervezők jellemzően arra figyelmezették az eseményről tudósító újságírókat, hogy csak rendkívül indokolt esetben hagyják el szállodáikat, mire valaki visszakérdezett: a mérkőzés azért még annak számít?

Talán igen. Sőt, biztosan. A labdarúgás ugyanis olyan üzletté és látványossággá nőtte ki magát, hogy a német elnökválasztástól kezdve a csapatok és szurkolók biztonságáig minden egyéb tételt felülír. A nyolc évtizedes vb-história erre már korábban is számos bizonyítékkal szolgált: 1950-ben, Brazíliában a megnyertnek hitt, mégis elveszített arany miatt öngyilkosok vetették magukat a mélybe a Maracana-stadion lelátóiról; 1954-ben a németek a mi Aranycsapatunk feletti diadallal zárták le lelkükben a második világháborút; 1978-ban a vb-cím mentette meg Argentínában a Videla tábornok vezette katonai juntát; 1982-ben a nyolcvanhat esztendős olasz köztársasági elnök, Sandro Pertini úgy ugrándozott és tapsikolt a madridi díszpáholyban Rossiék sikere miatt, mint egy önfeledt kisgyerek. Emberekből, nemzetekből, helyzetekből a labdarúgás mindig is rendkívüli, más okból elképzelhetetlen reakciókat váltott ki, a tömegkommunikáció fejlődése pedig eme helyhez és szituációhoz kötött, egyedi jelenségeket világméretű és össznépi őrületté kotyvasztotta.

Ezért kellett az Európa és Latin-Amerika hitbizományaként ismert sportágba rendezőként is bevonni a további földrészeket. 2002-ben Ázsiát - miközben a dél-koreai nézők jelentős része annyira értette a játékot, hogy a negyeddöntőben, a spanyolok érvénytelenített gólja után percekig hangszórókon át vigasztalták a publikumot, mondván, senki ne búsuljon, az állás továbbra is 0-0 -, 2010-ben pedig Afrikát.

Már csak nekünk, magyaroknak kellene valamiképpen visszasompolyognunk. Mert legutóbbi vb-részvételünk, 1986 óta anélkül nőtt fel egy generáció, hogy a magyar válogatottat világversenyen látta volna. Ők már azt sem tudják, mit veszítenek, mit veszítünk. Most mondjam azt, hogy életemben egyszer halasztottam vizsgát, 1986. június 3-án, a szovjetektől elszenvedett 6-0-s verés másnapján? "Sajnálom, ma nem tudok vizsgázni" - nyögtem ki a vademberként ismert adjunktusnak, mire ő azt felelte: "A 6-0 miatt? Megértem, be se írom. Jöjjön vissza, ha továbbjutottunk."

Azért előbb visszamentem. Különben ma sem lenne diplomám.

(Ballai Attila, Magyar Nemzet)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések