ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Pozsonyi átrendeződés

Fico vesztét a jelek szerint éppen azok a koalíciós partnerek okozták, akiktől néhány hónappal ezelőtt még szabadulni akart. Akkor arról szóltak a hírek, hogy a népszerűségi csúcsokat döntögető Irány - Szociáldemokrácia (Smer) párt egyedül is képes lesz abszolút többséget szerezni a választásokon, s ezáltal lerázhatja magáról Slotát és Meciart, akik európai szinten is szalonképtelenné tették a baloldali- szélsőjobboldali pozsonyi kormányt. A soviniszta politikai partnereit kendőzetlen magyarellenes hadjárattal semlegesítő Fico elszámolta magát.
Létrehozva: 2010. június 14., 09:36
nyomtat küld

Bár Meciar formációjának parlamenti jelenlétét valóban fölöslegesnek találták a szavazók, és Slota nemzeti pártját is épp csak átlökték a bejutási küszöbön, utóbbiak hívei nem vonultak hosszú, tömött sorokban a Smerre voksolni. Úgy tűnik, Fico semmit sem érő győzelmet aratott, azaz megbukott.

A várhatóan négypárti új kormánykoalíció dolga ugyanakkor nem lesz könnyű. Nyolcfős többsége akár megnyugtató is lehetne, csakhogy a hatalom közelébe került jobbközép politikai erők egysége egyelőre kizárólag Fico leváltásában nyilvánul meg. Egyébként pedig felettébb tarka társaságról van szó. A Mikulás Dzurinda vezetésével korábban nyolc éven át bizonyító Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió vélhetően vezető szerepre tör, holott listavezetőjének, Iveta Radicovának rátermettségét a kormányfői posztra még pártján belül is megkérdőjelezik. De a Kereszténydemokrata Mozgalom együttélése a Szabadság és Szolidaritás párttal sem lesz felhőtlen, figyelembe véve, hogy a meglepően jó eredményt elért liberálisok a homoszexuálisok partneri kapcsolatának legalizálása mellett, valamint a könnyű drogok fogyasztásának büntetése ellen szállnak harcba. Végül pedig ott lehetnek az új kormányban a Most - Híd szlovák-magyar párt emberei. Ennyi juthat a fordulatból az utóbbi négy év alatt állandó célpontokká vált felvidéki magyaroknak.

A Bugár Béla vezette, magát polgárinak nevező, alapvetően liberális párt tizennégy megszerzett mandátumából hét szlovák nemzetiségű politikusé lesz, ami egyrészt erősen megkérdőjelezi e frakció elkötelezettségét a magyar ügyek iránt, másrészt pedig azt jelenti, hogy az eddigi húszról mindössze hétre zsugorodik a magyarok létszáma a százötven fős pozsonyi parlamentben. A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) megdöbbentő kiesése a törvényhozásból merőben új helyzetet teremt, s egyben rendkívüli felelősséget ró Bugár Bélára. Hogy sikerül-e ennek megfelelnie, azt csak az elkövetkező évek döntik el. Hiba lenne ugyanakkor tragédiaként felfogni az MKP kudarcát, hiszen az a szlovákiai magyarok szabad akaratából történt, még akkor is, ha a Most - Híd párt feltűnően sok pénzt tudott kampányra költeni, Bugárt pedig - mint általában - most is a tenyerén hordozta a szlovák média. A nacionalista támadássorozatnak kitett, megfélemlített felvidéki magyarság nagyobbik része az együttműködés reményében keresett új menedéket. Belegondolni is rossz, mi lenne, ha mégis Fico maradna a hatalomban.

A MKP kiesése a pozsonyi parlamentből egyben azt is jelzi, mennyire törékeny a határon túli magyarok érdekképviselete. Olyan törvényi keretek hiányában, amelyek lehetővé tennék a kisebbségben élő nemzeti közösségek döntési, beleszólási jogát saját ügyeikbe (pozitív példaként lásd a Szerbiában létrehozott kulturális autonómiát), akár egy sikertelen kampány nyomán született választási eredmény is kockára teheti a politikai szempontok szerint változó jogbiztonságot.

(Pataky István, Magyar Nemzet)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések