ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Átok és esély

Több mint 12,4 százalék. Huszonkét képviselő. Az ország harmadik legnagyobb politikai ereje. Nemcsak kormányzati tényező, hanem az ország vezetését markánsan meghatározó erő. A szombati szlovákiai parlamenti választásokon ezt az esélyt szalasztotta el a felvidéki magyarság.
Létrehozva: 2010. június 14., 09:58
nyomtat küld

A Híd párt 8,12 százalékot kapva 14 képviselőt küldhet a pozsonyi parlamentbe, a Magyar Koalíció Pártja 4,33 százalékkal azonban a bejutási küszöb alatt maradt. Az ily módon elveszett magyar szavazatok így alapvetően a szlovák pártokat erősítik. Elsősorban Robert Ficóékat és az utolsóként a parlamentbe épphogy becsúszó Ján Slotáékat is. Ott keresendő az elveszett nyolc mandátum is...

Hosszú évek után miért éppen most nem tudott egységesen fellépni a felvidéki magyar politikai elit? Miért épp erre a választásra éleződtek ki a személyi, gazdasági és politikai különbségek, s vezettek pártszakadáshoz? Nyilván más és más választ adnának erre az MKP és a magyar koalíciót ott hagyó Híd vezetői. A budapesti bal-liberális sajtó véleményemberei természetesen máris megtalálták a kettős állampolgárságról szóló törvényben az MKP rossz szereplésének okát. Hiszen miért éppen most ne akarnának a felvidéki magyarok helyzetéből belpolitikai tőkét kovácsolni? Érvelésük azonban hamis, ugyanis ha csak a kettős állampolgárság körüli hisztéria határozta volna meg a választást, Slota nem marad meg öt százaléknál. A Híd nyolc százalékának és az MKP gyenge szereplésének magyarázata Szlovákiában keresendő.

Ott, ahol a Fico-kormányzat az elmúlt időszakban minden létező törvényes és nemtelen eszközt megragadott, hogy megossza és gyengítse ellenfeleit. Magyarokat és szlovákokat egyaránt. Partnert is talált - önkéntest avagy önkéntelenül a játékba kényszerítettet - ehhez mind a két nemzetiségből bőven.

Csak kevésen múlott, hogy ez most nem vezetett teljes sikeréhez.

Teljeshez, hiszen Ficót és Slotát pillanatnyilag mindössze öt parlamenti hely választja el attól, hogy hatalmon maradjanak.
A szociáldemokrata-szélsőjobb csoportnak 71 mandátuma van a középjobb pártok - köztük a Híd - 79 mandátumával szemben.
A négy, eddig ellenzékben lévő tömörülés tegnap kijelentette, hogy szó sem lehet semmilyen egyezkedésről Ficóékkal. Így gondolja azonban mindegyik képviselőjük is? Biztosan nem találnak öt olyan képviselőt, aki meginog?

A szlovák politika sajátos tisztítótüze lesz a kormányalakítás.

A felvidéki magyar közéleté pedig a majdani kormányzás.

Ha Fico és Slota mégis marad, akkor az lesz a kérdés, hogy a magyar politikusok tanulnak-e hibáikból, vagy továbbra is megosztottan veszik fel a harcot a nacionalista gyűlöletkeltéssel szemben.

Ha jobbközép kormány alakul, a Híd hét magyar és hét szlovák nemzetiségű parlamenti képviselőjéről derül ki, hogy a valóságban mit érnek a kampányban hangoztatott szép társadalmi és "nemzetiségek feletti" ígéretek. Hogy a bennük bízó magyar és szlovák választók- becslések szerint a Híd szavazóinak háromnegyede volt magyar - tényleges akarata, avagy a hatalmi és pártérdek diadalmaskodik-e? Kérdés az is, hogy a hatalomba kerülő Híd párbeszédre és együttműködésre törekszik-e a felvidéki önkormányzatokban meghatározó Magyar Koalíció Pártjával, avagy visszaél mostani előnyösebb helyzetével. Képes lesz-e mindkét párt túllépni ellentétein, vagy legalább egy időre félretenni nézetkülönbségeit?

Kiderül az is, hogy a Híd a szlovák pártok kezére csap-e, ha azok újra a magyar kártyához nyúlnak.

A szombati voksolás egyszerre volt az elszalasztott lehetőségek és az új esélyek választása. Az új sansszal, a Fico- és Slota-mentes kormányzás lehetőségével a Hídnak kell élnie. Az azonban az egész felvidéki politikai elit felelőssége, hogy négy év múlva ne vesszen el több mint százezer magyar szavazat.

A turáni átok ugyanis nem elkerülhetetlen nemzeti csapás, hanem a kisstílű politikai önérdek eredménye.

(Máté T. Gyula, Magyar Hírlap)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések