ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Baj van?

Noha nem állt szándékukban, a tíz és fél milliós Belgium szavazásra kötelezett polgárai vasárnap csúnyán megcsúfolták az elhalt SZDSZ életidegen dogmáit, amelyeket immár az MSZP képvisel a sírig - közülük a multikulturális harmóniában egymás mellett élő Nyugat-Európáról szólót.
Létrehozva: 2010. június 15., 08:52
nyomtat küld

Nemcsak azért történt ez így, mert Nyugat-Európa idegközpontjában, az Európai Uniónak otthont adó Belgiumban, pontosabban annak gazdagabb részén, a hollandul beszélő Flandriában a "nacionalista", radikális és szeparatista erők együttesen a szavazatok mintegy negyvennégy százalékát vitték el. Úgy, hogy Belgiumnak a térképről való lassú eltűnését kívánó N-VA (Új Flamand Szövetség) földcsuszamlásszerű eredménnyel lett az első. Hanem mert e "mintaországban" a szavazás módja is kész kihívás az említett dogmák ellen. Mert azt szigorúan etnikai-nyelvi alapon tartják. Flandriában flamand, a franciául beszélő Vallóniában vallon pártokra lehet szavazni. Ha a flamandok fehérek, a vallonok feketék lennének, rosszindulattal még apartheidről is szó esne.

Hogy "a belgák hová álljanak?" kérdésről - amely dilemma kizárólagosan a budapesti balliberális véleményformálókat vegzálja immár évtizedek óta - ne is beszéljünk, ugyanis Belgiumban nincsenek "belgák". Útlevelüket kivéve. Belgiumban élnek flamandok, 6,6 millió többségben, élnek vallonok és élnek a területileg Flandriához tartozó, általában kétnyelvű, azaz franciául és hollandul beszélő brüsszeliek a fővárosban. Valamint természetesen a bevándorlók a városokban. A flamandok többsége ki nem állhatja a vallonokat, ami megfordítva is - az ellenérzés dinamikáját tekintve - egyre inkább igaz. Az előbbiek szerint Belgium egy olyan házasságot testesít meg, amelyben a flamand férj keresi a pénzt, a vallon feleség pedig azt eldiszkózza. Ennek az áldatlan állapotnak akar véget vetni az N-VA elnöke, a 39 éves, flamand nacionalista Bart De Wever, akit támogatói imádnak, a többségükben szocialistákra szavazó vallonok pedig szelídebb pillanataikban "kannibálnak" neveznek. De Wever a kampányban nemegyszer kijelentette, hogy Flandriának nem akar azonnal függetlenséget, de Belgiumnak el kell tűnnie a térképről, és a köztes időben az északi területeknek a szövetségi rendszeren belül teljes autonómiát kell élvezniük. A flandriai és vallon szavazatok egyesítése után a 150 képviselőből a legtöbb, 27 vagy 28, Bart De Weveré lesz. Mivel demokrácia van, az ő szava esik a latba a legsúlyosabban.

Nem igazán öröm azok ürömére, akik a világkormányzástól San Marinóig terjedő skálán mozgó folyamatokat vizsgálva úgy érzik, nem az előbbinek integettek barátsággal Brugge, Gent és Antwerpen szakadásra áhítozó, módos polgárai, hogy az Európai Uniót három hét múlva a belga kormány irányítja. Mivel addigra a két etnikai győztes bizonyosan nem tud dűlőre jutni, azaz megtalálni az arany közepet a flamand oroszlán és Elio Di Rupo - akiből az első vallon miniszterelnök is lehet - vöröses színezetű vallon szocialistái között, a mostani, fantázia nélküli miniszterelnök, Yves Leterme ügyvezető kormánya veheti át az uniós kormányrudat. Vélhetőleg ez sem lesz tragédia, a rutinos belga diplomaták fél kézzel is elvezetik az EU hajóját, amin nyilván segít, hogy annak állandó elnöke, Van Rompuy szintén volt belga miniszterelnök.

Annyi viszont kitapintható a tegnapi lapokból, hogy Európa a belgiumi "tragikus" választási eredmények láttán kétségbeesett. A spanyol vezető lap, az El País szerint "Európa túl fontos ahhoz, hogy Flandria vagy Belgium azt elpusztítsa". Fájdalom Európa racionalistáinak, hogy a flamandokat ennél is jobban érdekli Flandria önállósága.

(Lovas István, Magyar Nemzet)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések