ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Árfolyamcsapdában

A forint ismét mélyrepül, holott Navracsics Tibor kormányfőhelyettestől kezdve Matolcsy György gazdasági miniszterig mindenki a 3,8 százalékos szigorú költségvetési hiánycélt kommunikálta erőteljesen a piacok felé, Kósa Lajos pedig még a görög eredetű szavakat is kiiktatta a szótárából. Mégis, hétfő óta közel tíz forinttal gyengült a hazai fizetőeszköz az euró és a svájci frank ellenében, és rövid távon nem is számíthatunk jelentős javulásra. Itt sokkal nagyobb a baj.
Létrehozva: 2010. június 26., 10:40 | Utoljára frissítve: 2010. június 26., 10:42
nyomtat küld

Ma a kanadai Torontóban a világ húsz legnagyobb gazdaságának vezetője ül össze, hogy az euróövezet adósságválságáról, a mentő- és megszorítócsomagokról tanácskozzon, és az elbizonytalanodott pénzpiacokat életképes kilábalási tervvel nyugtatgassa. Köztük lesz David Cameron brit miniszterelnök, aki a kormányrúd átvételekor gazdasági vészhelyzetre figyelmeztetett Nagy-Britanniában, és Kan Naoto japán kormányfő, aki nemrég görög típusú adósságválságot emlegetett a szigetországgal kapcsolatban. Most nem csak a válság hatásainak kivédésére szolgáló élénkítőcsomagok árát kell megfizetni. A világ hét leggazdagabb állama lényegében az 1973-as olajválság óta egyre csak halmozza tartozásait, és mára a bruttó hazai össztermékhez viszonyított adósságállomány tekintetében a hatvan évvel ezelőtti (!) szintre jutott el.

A most közölt adatok döbbenetesek: a legfejlettebb országok lakossági, vállalati, banki és állami hitelei összesen a GDP 3-400 százalékánál járnak, a legnagyobb adósok maguk a leggazdagabb államok. A kialakult bizalmatlan légkörben az euró többéves mélypontra zuhant, miközben a befektetők az arany mellett a mentsvárvalutákat keresik. A svájci frank így megállíthatatlanul erősödik, és ez hazánk szempontjából veszélyes hír. A nemzeti bank összesítése szerint a frankhitelesek zöme ugyanis még a 145 és 165 forint közötti árfolyamon vette fel banki kölcsönét, az alpesi valuta izmosodásával a visszafizetendő tőketartozásuk 30-40 százalékkal emelkedett, és a hitelük kamata is megugrott.

A kockázat óriási: közel 6000 milliárd forintnyi frankhitelről és több százezer adósról van szó, miközben a banki fedezetként szolgáló ingatlanokhoz kötődő közüzemidíj-tartozások újabb jelzálogteherrel fenyegetnek. A mostani törékeny nemzetközi befektetői hangulatban az utóbbi évek gazdaságpolitikai ámokfutása miatt perifériára sodródott Magyarországon jóval nagyobbat csattan az ostor. Tegnap a román alkotmánybíróság semmisített meg a valutaalappal kialkudott csomag megszorító intézkedéseiből néhányat, előtte a Moody's hitelminősítő sorolta a görög kötvényeket a bóvli kategóriába - mindenre gyengült a forint. Spanyolország kockázati megítélése történelmi mélypontra jutott, Görögország állítólag szigeteket árul, és a legtöbb euróövezeti tagállam megszorítócsomagokkal próbálja hűteni a befektetői kedélyeket. A költségvetési szigor példaértékű lehet, de egy rossz összetételű kiadáslefaragás ismét recesszióba lökheti a válságból épphogy csak kilábaló gazdaságokat. A piacokat borotvaélen táncoló költségvetések, borúlátó nemzetközi piaci hangulat, és az euróövezet országainak megosztottsága árazza, miközben a 750 milliárd eurós uniós mentőcsomagnak még se híre se hamva.

A magyar devizaadósok kiszolgáltatott helyzetéért magukon a hitelfelvevőkön túl is felelősök kerestetnek. Reméljük, Farkas István volt PSZÁF-elnök elégedetten törölgeti az eredményes munkájáért Bajnai Gordontól tavaly kapott állami középkeresztjét.

(MNO, Szabó Eszter)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések