ajánlott oldalak

Új regionális együttműködési forma, új lehetőségek

Támogatták Deutsch Tamás javaslatait az európai makrorégiókról elfogadott jelentésben Az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén nagy többséggel elfogadta Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő (Fidesz) módosító indítványait is tartalmazó, az európai makrorégiók jövőjéről szóló jelentést. A néppárti politikus javaslatai értelmében a tagállamokban indokolt esetben lehetővé kell tenni az operatív programok módosítását adott programozási időszakon belül annak érdekében, hogy az érintett térségekben a makrorégiós stratégiák céljaival összhangban az uniós fejlesztési források a leghatékonyabban kerüljenek felhasználásra.
Létrehozva: 2010. július 7., 13:31 | Utoljára frissítve: 2010. július 7., 13:32
nyomtat küld

Deutsch Tamás elfogadott javaslatai, a fenntartható fejlődés szellemében hangsúlyozzák a környezetvédelem érdekeinek erőteljes érvényesülését, valamint a környezetvédelmi, közlekedési és egyéb szempontok egyenrangú kezelését valamennyi makrorégió esetében. A helyi társadalom részvételének erősítése érdekében a fideszes EP-képviselő javasolta a helyi közösségek erőteljesebb bevonását az őket is érintő stratégiák kidolgozásába és végrehajtásába a helyi médiumokban is megjelenő konzultáció kiterjesztésével, továbbá az európai területi együttműködési társulások (ún. EGTC-k) kialakításával. A jelentés kapcsán Deutsch Tamás kiemelte: "stratégiai megközelítésre és hosszú távú tervezésre van szükség a makrorégiók vonatkozásában. Ezzel kapcsolatban elsőrendű fontosságú annak megfogalmazása, hogy a formálódó makrorégiók milyen jövőképet, milyen stratégiai fejlesztésekkel kívánnak megvalósítani".

Háttér:
Az ún. európai makrorégiók a formálódó uniós koncepció szerint olyan térségeket jelentenek, amelyeket azonos földrajzi területen közös fejlesztési célok köré szerveznek. Magyarország szempontjából jelenleg ilyen kiemelt fontosságú kezdeményezés a Duna-menti együttműködés létrehozása, amelyről a közelmúltban fogadott el támogató határozatot az Európai Parlament. Az erre vonatkozó átfogó, tíz európai országot magába foglaló fejlesztési programot, az ún. Duna-stratégiát az idei esztendő során dolgozzák ki az Unió intézményeiben és a tervek szerint a 2011. évi magyar soros EU elnökség idején nyeri el végleges formáját a kezdeményezés.

Strasbourg, 2010. július 7.

(Deutsch Tamás)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ