ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Padlót fogtunk

Arra gondolni sem merünk, hogy van olyan ember ebben a kis hazában, aki ennek örülni tud. Persze össznépi sírásra sincs szükség (megnyugodhatnak a csak "magukkal foglalkozók" is), ám az biztos: a felelősen gondolkodók eltöprengenek két percre.
Létrehozva: 2010. október 27., 11:53 | Utoljára frissítve: 2010. október 28., 17:00
nyomtat küld

Lehet azon nyavalyogni, hogy a családtámogatási rendszer - főleg ahogy az előző rezsim megpiszkálta azt - nem kedvez a gyermekvállalásnak, ám ez az érv már csak pici ideig állja meg a helyét, mivel az új kormány egy rendkívül erős családpolitikát helyezett kilátásba, amely nemcsak az adórendszerben jelenik meg, hanem - ami szintén nagyon fontos! - a kormányzati filozófiában is.

Nem új keletű várakozás az, hogy a lélektani határ alá esik majd a népességszám. Tudta ezt mindenki; az elmúlt harminc év népesedési mutatói jelezték a bajt, a felelősen gondolkodó kutatók már jó ideje kongatják a vészharangot. Voltak rezsimek, amelynek bizonyos főideológusai szerint a gyerek akadály, teher, s csak viszi a pénzt, és volt olyan kormányzat is, amelynek a család (elcsépelten: a társadalom legkisebb alapegysége, a gyermek normális szocializációjának, az emberi szeretetnek a bölcsője) igen fontos alapeszménye volt. S most is az.

A lényeg az, hogy percek alatt nem lehet meggyógyítani évtizedes bajokat, s lehet akármilyen kedvezmény, támogatás, ösztönzés egy felelős kormányzat eszköztárában, ha nem csak anyagi, hanem mentális gátak is elállják a gyermekvállalás útját.

A lényeg az, hogy percek alatt nem lehet meggyógyítani évtizedes bajokat, s lehet akármilyen kedvezmény, támogatás, ösztönzés egy felelős kormányzat eszköztárában, ha nem csak anyagi, hanem mentális gátak is elállják a gyermekvállalás útját.

Azon nem érdemes vitatkozni, hogy a "párkapcsolat" fogalma manapság már nem feltétlenül a korábbi tartalommal bír. Csökken a házasságkötések száma, egyre többen választják az élettársi kapcsolatot. Utóbbi nem feltétlenül rossz dolog: egyfajta előszoba, ami lehetővé teszi a "zökkenőmentes" elválást, ha kiderül, hogy a két ember mégsem egymásnak való. Az emberek elfordultak egymástól, "eszközök" a másiknak ilyen-olyan céljai eléréséhez. Persze a média és a szórakoztatóipar megfelelő részei, illetve a sok "csak te vagy a fontos, senkivel ne foglalkozz!" mentalitással szerkesztett orgánum is megtette a hatását.

Gyűlöletes minden, amiért felelősséget kell vállalni.

Ugyan az a vélemény járja, hogy a magyarok szeretik a gyerekeket, ám érdemes lenne egy alapos kutatást végezni a mostani 18-35 éves korosztály körében. Megelőlegezem: megdöbbennénk az eredményeken. Senki ne várjon "baby-boom"-ot addig, amíg a szupermodell külső, az ahhoz kapcsolódó durcás pofi üres tekintettel az "elvárt" és a követett minta. S nem ám az úgynevezett plázacicákról van szó. Hol vannak azok már? Ma már az ciki. Az "öntudatos", a szélsőségesen emancipált, s egyben intelligens nőről van szó, aki depressziós lesz, ha nem kapja meg, amit akar, s mindenféle ideológiai méreggel telve rohan a magányos és gyerektelen öregkor felé.

Amíg az állapotos nő "terhes", s "a gyerektől nem tudok menni bulizni" az uralkodó tézis, amíg a férfiak egy része azt gondolja, hogy a másik nem mindössze egy használandó, majd eldobandó tárgy, a fogyás mérséklésére sem lesz esély. Aki most dohog, picit figyelmesebben szemlélje a rögvalóságot.

Ezer oka van annak, hogy a népességfogyás ilyen drámai mértékű, de talán az egyik legfőbb: a mérhetetlen és pusztító egoizmus. Kár tagadni.

Csak az egymást tisztelő, a nemi szerepeikkel tisztában lévő emberek képesek meghozni a megfelelő döntéseket. Ha tetszik, ha nem, dönteni mindig kell. S minden tett egyben döntés is.

(Lippai Roland, MNO)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések