ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Bizalom

Az állam rossz gazda - ez az elmúlt húsz évben olyan cáfolhatatlan axióma volt, mint a megelőző negyvenöt évben az, hogy a szocializmus fejlettebb társadalmi rendszer, mint a kapitalizmus. Az egyiket azért nem vitatták, mert tilos volt, a másikat azért nem, mert mindaz, ami a fejlettebb rendszerből megmaradt, élő bizonyítéka volt annak, hogy az állam valóban rossz gazda.
Létrehozva: 2010. október 28., 17:07
nyomtat küld

Ám szép lassan az is kiderült, nemcsak az állam rossz gazda, hanem az lehet a magántulajdonos is, főleg, ha állami támogatásokból, közpénzekből tartja fenn a közérdeket is szolgálni kénytelen magánbirodalmát. Mondhatni, az utóbbi nyolc évben napnál világosabbá vált, hogy bizonyos világnézetű, politikai elkötelezettségű, pártállású egyének az állam képviselőiként, de magángazdaként is csapnivalóan bánnak - a legszűkebben vett magánvagyonukat leszámítva - mindenféle értékkel.

Így eshetett meg, ami néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy egy közvélemény-kutatás arra az eredményre jutott, miszerint a megkérdezettek közül kétszer annyian bíznak az állami nyugdíjrendszerben, mint a magánpénztárak kínálta szolgáltatásokban. Ezen a tavaszon valóban gyökeresen megváltozott valami ebben az országban. Nemcsak a kormány és a törvényhozás névsora és elkötelezettsége, hanem a választók viszonya a hatalom gyakorlóihoz. Az emberek nemcsak a pártpreferenciák szerint hisznek a kormánynak, hanem sokan hisznek a semlegesek, sőt még az ellenoldaliak közül is, s ez kivételes jelenség. Ne feledjük, a kormány a választások óta egy elkeseredett karaktergyilkolászás folyamatát szenvedi.

Az ellenzék szemmel láthatóan kamatostul szeretné visszaadni azt a sok kommunikációs negatívumot, amit kormányzása alatt a polgári oldaltól kapott, ezért bármit tesz, mond, dönt, gondol, álmodik a kormány és Orbán Viktor, arról azonnal kijelentik, hogy az rossz, alkalmatlan, romboló, veszélyes és becstelen. Most a magánnyugdíjpénztárak feltöltését átmenetileg korlátozó kormányzati tervezetről (időközben törvénnyé lett) állították, hogy Orbán ellopja a nyugdíjasok nehezen összekuporgatott pénzecskéjét.

A közvélemény mégsem háborog, s nem állít sátrat a Kossuth téren a kormány eltakarodását követelve, mert inkább a kormánynak hisz, mondván: erre a lépésre szükség van, s később a többség javára válhat. Nagy szó ez, mert az emberek szívesen elhisznek és magukévá tesznek minden rosszat, amit a hatalomról és a hivatalos intézményekről hallanak. Az MSZP vezetői hónapok óta állandóan tolvajlással, rablással, fosztogatással vádolják a kormányt, a többségről mégis lepereg. Pedig a szocialistákról azonnal elhitték, hogy lopnak. Talán ha nem lopnak, nem tűrik és nem ösztönzik oly szemérmetlenül a közvagyon fosztogatását, nem alakul ki róluk olyan kép, hogy számukra a tulajdon és a lopás között szoros, lényegi összefüggés van.

A kormány a választási matematika sajátosságainak köszönhetően kétharmados felhatalmazást kapott arra, hogy a többség érdekében keresztbe tegyen eddig érinthetetlennek hitt érdekszövetségeknek, de az eddig megnyilvánuló közbizalom az a forintra, dollárra, euróra nem váltható valódi tőke, amelynek hozamai nélkül semmiképp nem fedezhető a költségvetés hiánya, nem rendezhető az államadósság. Ugyanakkor az erkölcsi tőke minden tőzsdei spekulációnak kitett vagyonnál gyorsabban devalválódhat.

(Ugró Miklós, Magyar Nemzet)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések