ajánlott oldalak

A kormányzati kommunikáció 2011-re tervezett kiadásai

A kormány által az Országgyűlés elé terjesztett 2011. évi költségvetésben összkormányzati kommunikációra 500 millió forint, a lakosság tájékoztatására 800 millió forint, a nemzeti ünnepekre 1 milliárd forint, mindösszesen 2,3 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre.
Létrehozva: 2010. november 18., 17:37 | Utoljára frissítve: 2010. november 18., 17:42
nyomtat küld

A kiadások tervezésénél a várható kiadások valós, hiteles és átlátható tervezése volt a fő szempont. A kormány szakít azzal a korábbi kormányok által folytatott gyakorlattal, amely szerint a kormányzati kommunikációval kapcsolatos kiadások az állandó trükközések, bújtatott kiadások terepe volt. A kormány november 17-ei döntésével előzetesen engedélyezte az első, a lakosság tájékoztatásával összefüggő feladatok elvégzésével kapcsolatos közbeszerzési eljárás kiírását 600 millió forintos keretösszeggel.

A Gyurcsány-, és a Bajnai-kormány idején a kommunikációs költségeket a költségvetésben tudatosan alultervezték. Gyakran lappangó, a költségvetésben nem nevesített, illetve a háttérintézményeknél eldugott kommunikációs tárgyú külsős megbízások, tenderek voltak, amelyeknek értéke láthatatlanul több százmillió forinttal növelte a valós kommunikációs költségeket. Magyarul, ami a korábbi években kormányzati kommunikációként volt lepapírozva, az valójában akár a duplája is lehetett, az eseti, külsős kampányszerű megbízások miatt. A volt Miniszterelnöki Hivatal ad hoc, a költségvetésben nem tervezett megbízásai közvélemény-kutatásokra, kampányokra stb. 2005 és 2009 között a nemzeti és kiemelt ünnepek kiadásainál az ilyen trükközésnek köszönhetően a költségvetésekben bevallott 3,5 milliárd forintos előirányzathoz képest 10 milliárdot költött.

A rejtett költekezés 2011-ben nem fordulhat elő, mert a költségvetésben rögzített tételek minden elvégezendő és elvégezhető kormányzati kommunikációs feladatot átláthatóan rögzítenek.

Lakossági tájékoztatás

A lakosság megfelelő tájékoztatására, az nemzeti ünnepeink méltó megünneplésére, a kormánytól elvárható szintű és intenzitású kommunikációra tervezett költségek úgy lettek tervezve, hogy az elvégezendő feladatok finanszírozása ne legyen veszélyben, ugyanakkor indokolatlan költségek és az eddigi kormányok gyakorlatban rejtett tételek nem fordulhatnak elő.

A kormány november 17-i - 1246/2010. (XI. 17.) számú - határozata értelmében 600 millió forintos keretösszegben engedélyezte közbeszerzési eljárás megindítását "médiastratégia-alkotási, médiatervezési- és vásárlási, reklámügynökségi és online kommunikációs szolgáltatási feladatok elvégzése" tárgyban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium "Lakossági tájékoztatáshoz kapcsolódó kiadások" című fejezeti kezelésű előirányzata terhére. A szükséges pénzügyi fedezetet 600 millió forint összegben a Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat elfogadását követően biztosítja. A közbeszerzési eljárás célja tehát az, hogy az összkormányzati kommunikációt koordináló KIM a magyar lakosság tájékoztatásához szükséges szolgáltatásokat beszerezze.

A lakossági tájékoztatáshoz kapcsolódó feladatok nagy része olyan szolgáltatások beszerzését (pl. médiafelületek vásárlása) igényli, amelyeket a "piacról" kell vásárolni, közbeszerzési eljárás eredményeképpen kiválasztott cégtől. Ehhez az idén el kell indítani a közbeszerzési eljárást, a fenti kormánydöntés tehát az eljárás megindításához ad felhatalmazást a minisztérium számára.

Összkormányzati kommunikáció

Az egyedüli, újnak ható tétel a kormányzati kommunikációs kiadások között az összkormányzati kommunikáció, amely megjelenése a kormányzati struktúra átalakításából adódik. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumon belül egy "kasszában" összpontosulnak azok a kommunikációs kiadások, amelyek eddig egy-egy minisztériumnál, illetve háttérintézményeknél külön-külön, és ettől magasabb kiadást gerjesztve jelentkeztek.

Nemzeti és kiemelt ünnepek szervezése

A nemzeti ünnepeink méltó megünneplésére 1 milliárd forintot tervez a kormány. Ez az összeg az eddigi években e célra eltöltött kiadásokhoz hasonló mértékű. Bár 2005 és 2009 között a költségvetésben az e célra fordítható összeget alultervezték, de év közben a keretösszeget a költségvetés általános tartalékából többszörösre emelték. A trükközésnek köszönhetően 2005 és 2009 között a költségvetésben bevallott 3,5 milliárd forintos előirányzathoz képest 10 milliárdot költött e célra a korábbi kormányzat.

A jelenlegi kormány 2011-ben a 2010 második félévében (augusztus 20., október 23., november 4.) megkezdett rendezvény-stratégia folytatásaként arra törekszik, hogy a lakosság minél szélesebb rétegeit bevonja a nemzeti rendezvényekbe. Az állami protokoll-feladatok ellátásán túlmenően a családok, fiatalok aktivizálása, a történelmi események hű bemutatása, olyan közös üzenetek megfogalmazása a célja, amelyek minden magyar számára élhető, kézzelfogható értéket jelentenek. Nem titkolt célkitűzése ezeknek az újfajta hangvételű nemzeti ünnepeknek, hogy állam és állampolgárai közelebb kerüljenek egymáshoz, barátságos, jó hangulatú, félelem-nélküli rendezvényekkel járuljanak hozzá ahhoz a gondolathoz, hogy jó európaiként és Magyarországon magyarnak lenni.

Kiadó: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányzati Kommunikációs Államtitkársága

(fidesz.hu)

médianaptár
-több