ajánlott oldalak

"A legfontosabb cél az EU gazdaságának megerősítése"

Az uniós teendők kapcsán nincs vesztegetni való idő, ezért a magyar elnökség a poszt átvételét követően azonnal munkához látott - mondta Győri Enikő, EU-ügyekért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten.
Létrehozva: 2011. január 13., 16:37 | Utoljára frissítve: 2011. január 13., 16:57
nyomtat küld

A spanyol-belga-magyar elnökségi trió uniós ügyekért felelős államtitkárainak közös sajtótájékoztatóján Győri Enikő kijelentette: a legfontosabb cél az EU gazdaságának megerősítése, ezért egyebek mellett a tagállamok szorosabb együttműködésére, a nemzeti gazdaságpolitikák egyeztetésére és a gazdasági növekedést ösztönző EU 2020 stratégia "beüzemelésére" van szükség.

Az Európa-ügyi miniszterek és államtitkárok csütörtökön gálavacsorán vesznek részt a Parlamentben, erre nemcsak a tagállamok, hanem a tagjelöltek delegációit is meghívták, ami szimbolikus gesztus a bővítés melletti elkötelezettség bizonyítására - mutatott rá. A magyar államtitkár szerint az elnökségi triót alkotó tagállamok kiválóan működnek együtt, és a mintegy két éve született közös programjukban foglalt megállapítások jelenleg is érvényesek.

Diego López Garrido EU-ügyekért felelős spanyol államtitkár közölte: a triót alkotó három tagállam mindvégig szorosan együttműködik, jelenleg is rendszeresen egyeztetnek. Mindhárom ország egyetért abban, hogy igen fontos a Lisszaboni Szerződés intézkedéseinek megvalósítása, az új intézmények "beindítása", továbbá a gazdasági válság elleni fellépés - vélekedett, hozzáfűzve: nem elegendő a közös valuta, szorosabb gazdasági együttműködésre van szükség. A spanyol államtitkár üdvözölte, hogy a magyar elnökség nagy hangsúlyt helyez a sokszínűség megőrzésére és a kisebbségek védelmére. A Magyarország által is szorgalmazott erős Európa mindenki érdeke, az elnökség ezért is számíthat Spanyolország és Belgium támogatására - emelte ki.

Olivier Chastel belga EU-ügyi államtitkár hangsúlyozta: csoportosan mindig hatékonyabbak a tagállamok. A 2010-2011-es spanyol-belga-magyar trió az első csoportos elnökség, amely sok új gyakorlatot vezetett be - mondta. Emlékeztetett: 2009 decemberében közös, 18 hónapra szóló programot hirdettek meg, elősegítve az egyes elnökségek közötti folyamatosságot. A spanyol elnökség, amelynek a válság legsúlyosabb szakaszát kellett kezelnie, sikeres volt, és Belgium, amely a gazdasági növekedésre és a szociális kérdésekre összpontosított, ugyancsak jelentős munkát végzett - jelentette ki. Hozzáfűzte: a trió elnökségi mérlegét azonban csak 2011 nyarán vonják meg.

A belga államtitkár kiemelte, hogy a magyar elnökség a polgárközeli unióra, a szomszédságpolitikára és a bővítésre helyezi a hangsúlyt. Megjegyezte: Spanyolország és Belgium is már több elnökségen van túl, ezért tanácsaikkal szívesen segítik a posztot első ízben betöltő Magyarországot.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ