ajánlott oldalak

A kultúra hozzájárulása az Európa 2020 stratégia végrehajtásához

Létrehozva: 2011. február 28., 17:33 | Utoljára frissítve: 2011. február 28., 17:35
nyomtat küld

Az Európai Unió Európa 2020 elnevezésű stratégiájáról, illetve a kultúra, a dokumentumban megfogalmazott célkitűzések elérésében játszott szerepéről kezdődött konferencia Budapesten. A magyar európai uniós elnökség rendezvényei sorába illeszkedő eseményen az Európai Bizottság kultúráért felelős biztosa, Andrulla Vasziliu, Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, valamint Doris Pack, az Európai Parlament Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke is részt vett.

Szőcs Géza beszédében elmondta, hogy a kultúra és a kreativitás szerepe az európai társadalomban túlmutat az esztétikai értékeken, ez új szemléletet követel a kulturális politikákban, új szövetségeket a kulturális és gazdasági döntéshozókkal, európai, nemzeti, regionális és helyi szinten egyaránt. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kulturális és kreatív szektor alkalmas és kész arra, hogy e partnerségek segítségével hatékonyan hozzájáruljon az európai versenyképességhez, és az Európa 2020 Stratégia által megfogalmazott intelligens, befogadó és fenntartható növekedéshez. Úgy vélte, az egész életen át tartó tanulás során elsajátított tudás mellett a versenyképesség döntő feltétele az értékrend, a hagyományok, a polgárok hozzáállása az élet minden területén, ebben pedig a kultúrának központi szerepe van. Hozzátette, hogy a társadalmi fejlődés és kohézió erősítése terén is megkérdőjelezhetetlen a kultúra, emellett nélkülözhetetlen az identitás erősítésében és az aktív állampolgárságra nevelésben.

Andrulla Vasziliu kultúráért felelős biztos úgy vélte, hogy jobbak a kilátások az EU 2020 stratégia céljainak teljesítését illetően, mint a korábbi, lisszaboni stratégia esetében voltak, mivel ez a program csupán öt kiemelt célterületre fókuszál, a tagállamok pedig egyénileg dolgozzák ki nemzeti reformprogramjaikat.

A kétnapos konferencia célja, hogy azonosítsa a kultúra nyújtotta lehetőségek kihasználását a gazdaságban, az oktatásban. A konferencia figyelmet fordít a kreatív és kulturális iparágak fejlesztésére, a kultúra és az innováció közötti kapcsolatra, a kulturális fejlesztések megerősítésére.
Az Európai Tanács 2010 júniusában fogadta el az Európa 2020 Stratégiáról szóló tervezetet, amelynek alapvető célkitűzése, hogy tíz éven belül az EU-t intelligens, fenntartható és befogadó növekedés pályájára állítsa.

Budapest, 2011. február 28.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Kultúráért Felelős Államtitkárság

médianaptár
-több