ajánlott oldalak

Elektronikus hulladékok: kompromisszumos javaslat született

Megállapodtak az Európai Unió tagországainak környezetvédelmi miniszterei hétfő este az elektronikus berendezések hulladékairól szóló jogszabály módosításáról - jelentette be a brüsszeli találkozón elnöklő Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.
Létrehozva: 2011. március 15., 09:39 | Utoljára frissítve: 2011. március 16., 11:07
nyomtat küld

A módosítás célja, hogy javítsa a használt elektronikai eszközök begyűjtését és újrahasznosítását, és csökkentse az ilyen anyagok illegális kivitelét az unióból.

Fazekas Sándor még a megállapodás előtt nyilatkozva elmondta: javítani kell a mai helyzeten, azon, hogy sok hulladék szabályellenesen unión kívüli országokba kerül ki, ahol gyakran gyermekmunkával szerelik szét a sokszor veszélyes anyagokat is tartalmazó, de egyébként újrahasznosítható berendezéseket. Az EU magyar elnökségének hétfőn csak nehéz egyeztetések után, három tárgyalási fordulót követően sikerült tető alá hoznia a megállapodást, amelyet még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. Ez utóbbi mindazonáltal már a következő, a lengyel EU-elnökség feladata lesz.

Örömmel állapítom meg, hogy a delegációk kompromisszumkészségének, együttműködésének eredményeként az új kompromisszumos javaslat megszületett. Sikerült elérnünk a politikai megállapodást a kérdésben - fogalmazott a magyar miniszter.

A jogszabály vitájában számos felszólaló méltatta a magyar elnökség erőfeszítéseit, amelyet a megállapodás megszületése érdekében tett. Az elfogadott célkitűzések egyike, hogy a megállapodás életbe lépését követően négy évvel egy-egy tagországban előbb 45, majd 65 százalékra emelkedjék a begyűjtött hulladék súlyának aránya a piacra dobott készülékek súlyához viszonyítva. Öt százalékkal megnövelték a korábbi újrahasznosítási célokat is.

Ugyanezen a találkozón elfogadták a miniszterek a higannyal kapcsolatos stratégia felülvizsgálatára vonatkozó közös álláspontjukat. (Ehhez három tagország néhány ponton nem csatlakozott.) Mint Fazekas Sándor sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá, a stratégia célja az, hogy "minimálisra szorítsák a higany környezetbe való kibocsátását, és az emberek higanynak való kitettségét". Végső cél, hogy a higany felhasználása és kereskedelme fokozatosan megszűnjön, párhuzamosan a higanymentes alternatívák elterjedésével - tette hozzá.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ