ajánlott oldalak

Aláírták a Mura-Dráva-Duna bioszféra rezervátumról szóló szándéknyilatkozatot

A Mura-Dráva-Duna Határokon Átnyúló Bioszféra Rezervátum (MDD TBR) létrehozásának előkészítéséről írt alá szándéknyilatkozatot Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter osztrák, szlovén, horvát és szerb kollégájával pénteken Gödöllőn, az Európai Unió környezetvédelmi minisztereinek informális találkozóján.
Létrehozva: 2011. március 25., 18:45 | Utoljára frissítve: 2011. március 25., 19:47
nyomtat küld

Fazekas Sándor az aláírás előtt hangsúlyozta: az MDD TBR lesz az első, több országra kiterjedő bioszféra rezervátum a térségben. A létrejövő rezervátum Európa legnagyobb vízi bioszféra rezervátuma, és az első a világon, amelyet öt ország közösen hoz létre - mondta a dokumentum szignálása után Andreas Beckman, a Természetvédelmi Világalap (WWF) Duna-Kárpátok programjának igazgatója, aki oklevelet adott át az aláíró minisztereknek. A megállapodás alapján az öt ország képviselői létrehoznak egy 15 tagú koordinációs testületet, amely irányítja a bioszféra rezervátum státusz elérését célzó további lépéseket.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) úgynevezett Bioszféra-rezervátum címe - hasonlóan az UNESCO Világörökséghez - nagy nemzetközi elismerést jelent, amelynek elnyerésére az országok évente pályázhatnak. A rezervátum az alpesi tájaktól a Duna-Tisza közéig igen változatos és hatalmas területet ölel fel. A szlovéniai Júlia-Alpoktól egészen a Drávaszögben elterülő Kopácsi rétig, Európa egyik legjelentősebb vizes élőhelyig húzódik, végig a Mura és a Dráva völgyében, illetve a Dráva dunai torkolatánál - emelte ki Fazekas Sándor az ülés után tartott sajtótájékoztatón.

A rezervátum már védett, vagy védettségre előkészített területekre terjed majd ki, az érintett vidékek összefogása egy új, magasabb egységbe pedig az élőhelyek védelmét és a biológiai sokféleség megőrzését szolgálja - mondta a miniszter. A leendő rezervátumban számos ritka állat- és növényfaj él, például fekete gólya, vidra és csermelyciprus. Az UNESCO jelenleg öt Bioszféra-rezervátumot tart számon Magyarországon, ezek: az Aggteleki, a Pilisi, a Fertő-tavi, a Hortobágyi és a Kiskunsági Bioszféra-rezervátum. Legutóbb 1980-ban kapta meg magyarországi helyszín a címet, akkor a pilisi térség szerezte meg a rangot.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ