ajánlott oldalak

Siker az ECOFIN ülésen létrejött megállapodás

A március 15-i európai pénzügyminiszterek tanácsának (ECOFIN) ülésén létrejött megállapodás a hat gazdasági jogszabályról jelentős siker, és a magyar elnökség mindent elkövet azért, hogy az Európai Parlament is döntsön ezekről a dokumentumokról - hangsúlyozta Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára hétfőn az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának ülésén.
Létrehozva: 2011. március 28., 14:55 | Utoljára frissítve: 2011. március 28., 15:38
nyomtat küld

A bizottság tájékoztatót hallgatott meg a 2011. március 15-i ECOFIN tanácsülésen történtekről, különös tekintettel a gazdasági kormányzás alapjait jelentő hat jogszabály-tervezetre. A hat jogszabály közül kettő az EU stabilitási és növekedési
paktumának reformját tartalmazza, egy harmadik jogszabály a költségvetési eljárások szankcióival foglalkozik, egy másik jogszabály tanácsi direktíva lesz, amely szerint az átláthatóságot és ellenőrizhetőséget biztosító szabályozásnak a nemzeti jogrendszerben kell megjelennie. Két további jogszabály a túlzott deficiteljárás mintájára felállít egy túlzott egyensúlytalansági eljárást.

A bizottsági ülésen Kármán András utalt arra, hogy az ülést megelőző időben, több nyitott kérdés is volt, de sikerült előrehaladást elérni, így a március 15-i tanácskozásra már megállapodásra előkészített helyzet állt elő. Az államtitkár a példák között említette: az eredeti bizottsági javaslathoz képest a tanács által elfogadott jogszabályban változás, hogy nincs szankcionálási lehetőség olyan országok esetében, amelyek megszüntették a nyugdíjrendszer második pillérét. A makrogazdasági egyensúlytalanság megítélésében pedig vita volt arról, hogy a költségvetési többlet lehet-e olyan mértékű, amely már gazdaságpolitikai korrekciót igényel. Végül a tanácsban arra jutottak, hogy a költségvetésükben jelentős hiányt felmutató országoknak többet kell tenniük az egyensúly helyreállításáért, mint a többlettel rendelkezőknek.

Kármán András elmondta, hogy az Európai Unió hitelességének helyreállítása szempontjából nagyon fontos a tanácsülésen elfogadott hat gazdasági jogszabály, amely jó kiindulási alapot jelent az Európai Parlamenttel való tárgyaláshoz. Az ütemtervvel kapcsolatban Kármán András közölte, hogy április 20-án fog az Európai Parlament illetékes bizottsága szavazni a parlamenti álláspontról, és várhatóan június közepén a plenáris szavazásig eljut a téma.

Az államtitkár kitért arra, hogy a hat jogszabályon túl a pénzügyminiszterek tanácsa foglalkozott a fedezetlen shortolás tilalmának ügyével is. Az erről szóló jogszabályjavaslat először járt a pénzügyminiszterek tanácsa előtt. Az államtitkár szerint májusban már akár megállapodás is lehet tanácson belül a fedezetlen shortolás tilalmáról szóló jogszabályról.

Képviselői kérdésre válaszolva Kármán András elmondta, hogy készül a magyar konvergencia program, amelynek központi eleme a Széll Kálmán Terv lesz. A magyar konvergencia programot a kormányjóváhagyást követően április 15-ig benyújtják Brüsszelnek.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ