ajánlott oldalak

Széleskörű kontaktcsoport jön létre Líbia ügyében

Tizenkét-tizenöt tagú lesz a Líbia ügyében létrejövő nemzetközi kontaktcsoport, amelyben valószínűleg nemzetközi szervezetek is részt vesznek - mondta kedden, a nagyszabású londoni Líbia-konferencia után az MTI-nek Martonyi János.
Létrehozva: 2011. március 29., 19:37 | Utoljára frissítve: 2011. március 30., 08:21
nyomtat küld

A magyar külügyminiszter, aki a 35 ország és számos nemzetközi szervezet részvételével megtartott, külügyminiszteri szintű londoni rendezvényen vett részt, a konferencia zárása után adott nyilatkozatában elmondta: a kontaktcsoport feladata a Líbiával kapcsolatos politikai koordináció lesz. Martonyi János szerint a londoni értekezleten nagyon széleskörű, átfogó nemzetközi egyetértés jött létre az alapvető kérdésekben, köztük abban, hogy a katonai műveleteket folytatni kell, mivel változatlanul fennáll az ezt indokló helyzet, vagyis az, hogy az embereket meg kell védeni az őket támadó kormányuktól. A magyar külügyminiszter nemmel válaszolt az MTI azon kérdésére, hogy a konferencián felmerült-e bármilyen pontos időkeret a beavatkozás katonai szakaszának lezárására.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a rendezvényen kijelentette: a katonai akció addig folytatódik, amíg Kadhafi teljes mértékben eleget nem tesz az 1973-as számú biztonsági tanácsi határozat előírásainak, nem hagy fel a civilek elleni támadásokkal, vissza nem vonja katonai egységeit az erőszakkal elfoglalt településekről, és nem teszi lehetővé a humanitárius segélyek eljuttatását minden líbiaihoz.

Martonyi János az értekezlet után az MTI-nek elmondta: a londoni konferencián hangsúlyosan foglalkoztak a humanitárius segítség fontosságával, és ennek jegyében Magyarország jelezte, hogy megfontolás tárgyává teszi egy egészségügyi csoport kiküldését. Martonyi János szerint ugyancsak a konferencia egyik fő témája volt a majdani líbiai politikai átalakulás, amelyre már most fel kell készülni. A magyar külügyminiszter szerint ebben a közép-európai rendszerváltások tapasztalatai különösen hasznosak lehetnek. Hangsúlyozta ugyanakkor: ez nem azt jelenti, hogy a líbiai rendszerváltozást bárki is kívülről végre akarná hajtani. A nemzetközi közösségnek változatlanul az az álláspontja, hogy Kadhafinak távoznia kell, de azt majd a líbiai nép fogja meghatározni széleskörű párbeszéd, együttműködés révén, hogy milyen politikai rendszert kíván kiépíteni - mondta Martonyi János. "Ehhez mi támogatást, segítséget tudunk adni, a közép-európaiak talán különösen is (tudnak) ilyen segítséget adni, de nagyon lényeges hangsúlyozni, hogy a katonai akció célja ... soha nem volt és most sem a (líbiai) rendszerváltoztatás"- fogalmazott a külügyminiszter.

Martonyi János szerint a fegyveres fellépés célja a polgári lakosság védelme, és ehhez adott esetben katonai célpontokat is támadni kell, mert úgy tűnik, hogy a polgári lakosság elleni támadások egyáltalán nem szűntek meg. Arra a kérdésre, hogy a konferencia részvevői szerint a Kadhafi-rezsim esetleges távozása után milyen jellegű politikai berendezkedés létrejöttére lehet számítani Líbiában, a külügyminiszter elmondta: az értekezleten az az álláspont fogalmazódott meg, hogy a legszélesebb dialógusnak kell megindulnia a líbiai politikai szereplők között. Martonyi János kijelentette: személyes véleménye szerint a legfontosabb szereplő a Bengáziban székelő Átmeneti Nemzeti Tanács. A magyar politikus szerint ennek a testületnek kell lehetőleg minél befogadóbbnak lennie.

Törvénytelennek nyilvánította a nemzetközi közösség a Kadhafi-rezsimet

A londoni Líbia-konferenciáról kiadott közös záróközlemény szerint a részvevők egyetértésre jutottak abban, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető és rezsimje "teljesen elveszítette törvényességét", és tetteiért felelősségre vonással kell számolnia. Ugyanakkor egyetértés született arról is, hogy a konferencia egyetlen részvevőjének sem feladata a líbiai kormány megválasztása; erre csak a líbiai nép jogosult.

A konferencián soros elnöki rendszerben működő nemzetközi kontaktcsoport életre hívásáról is döntöttek; az elnöki teendőket "térségi és térségen kívüli" országok látják majd el. A csoport feladata a Líbia támogatását célzó nemzetközi erőfeszítések általános politikai irányítása, szoros együttműködésben az ENSZ-szel, az Afrikai Unióval, az Arab Ligával, az Iszlám Országok Szervezetével és az EU-val. A kontaktcsoport célja emellett az is, hogy fórumot teremtsen a Líbiával kapcsolatos nemzetközi válaszlépések egyeztetéséhez, valamint a nemzetközi közösség és a líbiai politikai szereplők közötti kapcsolattartáshoz. Egyetértés született a rendszerhez hű egyének és a rezsimhez kapcsolódó szerveződések elleni, az ENSZ és regionális szervezetek révén érvényesítendő további szankciók "fontolóra vételéről". Ezek mibenlétét a záróközlemény nem részletezi.

A nyilatkozat szerint a nemzetközi hadikoalíció eddigi fellépése sikeresen védett meg "számtalan civilt" Kadhafi fegyveres erőitől, és gyakorlatilag megsemmisítette Kadhafi légierejét.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ